Българската позиция е напълно ирационална и обидна за македонския народ, заяви днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от местните медии. България направи безотговорна грешка, с която наруши Договора за добросъседство и остави чувство на горчивина у македонския народ, заяви Заев във видеообръщение.

Затова правителството застана твърдо в защита на македонските национални интереси, продължи Заев и заяви, че" Македония не е готова за преговори с ЕС при условията, поставени от България".

"Не позволихме да се рови в достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката идентичност на нашата страна да бъде застрашена и поставена под въпрос! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето", заяви Заев.

"Оставаме посветени на търсенето на решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира начало на преговори с ЕС и в никакъв случай не засяга македонската идентичност", каза Заев.

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в МВнР. Тя заяви, че потвърждава готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство в ЕС.