При 59,59 процента от обработените протоколи от Държавната избирателна комисия кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска води с 37,80 процента пред останалите кандидати в президентските избори в Северна Македония.

Вторият резултат е на президентът на страната и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски - 18,66 процента, за Буяр Османи, издигнат от коалиция "Европейки фронт", водена от най-голямата албанска партия ДСИ Буяр Османи са гласували 15,63 процента от избирателите, Арбен Таравари, издигнат от албанските опозиционни партии получава 11,39 процента от гласовете, за кандидатът на ЗНАМ Максим Димитриевски са гласували 8,09 процента, за Биляна Ванковска, издигната от Левица - 4,49, а кандидатът на ГРОМ Стевчо Якимовски получава под един процент от гласовете на избирателите.

В изявление от предизборния си щаб Якимовски призна загубата си на изборите.

Зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски обяви "огромна" победа за Гордана Силяновска и заяви, че във втория тур на изборите нейната победа ще бъде още по-убедителна.

Над 48 процента е избирателната активност в първия тур на президентските избори в Северна Македония в края на изборния ден, съобщи председателят на Държавната избирателна комисия Александър Дащевски. Общо 48,46 процента от избирателите в страната са упражнили правото си на глас при избора на един от седемте кандидати за президент на страната. Най-висока е избирателна активност в Новаци - 71,07 процента, а най ниска - 16,91 процента - в Център Жупа, обяви Дащевски, който посочи, че по данни на комисията изборния ден е преминал спокойно и без инциденти. Част от говорителите на политическите партии и коалиции, издигнали кандидат-президенти на тези избори, направиха кратки изявления от щабовете в очакване на изборните резултати.

Изборите в страната започнаха в 7.00 часа и приключиха в 19.00 ч. местно време.

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели. Ако това условие не е изпълнено, двамата кандидат-президенти, които имат най-много гласове, отиват на втори тур, който ще се състои заедно с парламентарните избори на 8 май.