Докладът на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в Гърция през 2023 г. хвърли сянка върху обичайно добрите отношения между двете страни, след като в него, наред с други неща, се говори за лошо отношение към мигранти и кандидати за убежище, и към членове на ЛГБТ+ общността, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Докладът предизвика бурна реакция от страна на Атина. Гръцкото външно министерство изрази съжаление, че в доклада са посочени "без допълнително разследване твърдения, направени от неправителствени организации, като нито едно от тях не е било подложено на независима проверка".

Допълва се, че почтеността, надеждността и обективността на доклада са компрометирани от факта, че не е поискано мнението на гръцката държава по споменатите въпроси.

"Макар напредъкът в защитата на правата на човека в Гърция да е отчетен на много равнища, докладът пропуска или напълно игнорира редовни интервенции и национални стратегии от последните години, насочени към гарантиране на правата на уязвими групи граждани, като хората с увреждания, представителите на ЛГБТ+ общността и непридружените непълнолетни", подчертава Атина.

Докладът на Държавния департамент на САЩ посочва, че няма особени промени в ситуацията с правата на човека в Гърция през последната година, предава БТА.

Отбелязва се, че "има значителни проблеми, свързани с правата на човека, които включват достоверни доклади за жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание на задържани в затвора лица и на мигранти и лица, търсещи убежище, от страна на правоприлагащите органи; престъпления, включващи насилие, насочено към представители на национални, расови или етнически малцинства; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, транссексуални, куиър или интерсексуални лица".

Държавният департамент отбелязва, че правителството редовно предприема стъпки за разследване, наказателно преследване и осъждане на официални лица, които са нарушили правата на човека в силите за сигурност или другаде. Въпреки това в доклада се споменава и за "неефективно разследване на твърдения за принудително връщане на лица, търсещи убежище, както и в търсенето на отговорност от отговорните лица".

В същото време Гърция стана първата православна страна, която одобри еднополовите бракове с решение на парламента в Атина, но това стана в началото на 2024 г.