"Една Галя от американското посолство в момента управлява държавата, колкото и иронично да звучи", заяви Вежди Рашидов в студиото на бТВ по повод оттеглянето си от Народното събрание след скандала с репликата по адрес на жените, станали жертва на насилие.

"Репликата не е обидна. Трябва човек да я прочете. То е професия. Тя не беше отправена към българските жени. Аз се извиних, ако някой се е припознал", обясни още бившият депутат от ГЕРБ.

И разясни защо смята, че въпросната Галя от посолството управлява - обадила се на колегите му от парламентарната група, когато той им казал, че ще се оттегли с достойнство след скандала.

"От ГЕРБ ми съобщиха, че г-жа Галя се обадила от посолството да пита какво правят с мен. За мен пита жената - какво ще ме правят. Не я знам коя е. Г-жа Сачева е казала пред колеги, че тя се е обадила от посолството, на нея, на герберите. Щом тя се обажда в парламента, кой да я управлява, друг аз не виждам", заключи Рашидов.

И разказа, че тогава не е потърсил Бойко Борисов, за да говори с него за това. "Отдавна мислех да се оттегля, за да се отдам на моето поприще", мотивира се бившият председател на Народното събрание. След скандала му се обадили само един-двама, вече бивши кадри на ГЕРБ. Вежди Рашидов подчерта още, че в момента в ГЕРБ са едни хора, които той не познава. "Поддържам връзки с хора от 2009 г, сега са други хора, които ги нямаше, когато правехме ГЕРБ през 2009 г.", каза Рашидов.

Той коментира и войната между институциите, разгоряла се с нова сила с атаката на Делян Пеевски срещу Румен Радев. "Аз съм за това големите мъже да прекратят скандала, той не е полезен за държавата. Това е пътят да деморализираме цялото общество. Големите политици да намерят път", призова Вежди Рашидов.

"За ролята на Пеевски Доган трябва да питате. Навремето аз съм бил много голям негов критик. Един път се сдобрихме в парламента", разказа бившият депутат от ГЕРБ. На този разговор двамата се разбрали, че нямат нищо лошо един срещу друг. "Зад този човек стои прагматично и умно мислещ човек. Аз само не разбирам защо му е тази война в момента", коментира Рашидов за войната с президента.

Вежди Рашидов даде да се разбере, че не одобрява и орязването на правомощия на държавния глава с поправките в Конституцията. "Те дообезглавиха една институция - да се отнемат правомощия. Президентът не е кукла на конец", показа несъгласие с решенията на мнозинството бившият депутат от ГЕРБ.

И направи препратка към закона "Магнитски" с коментара, че нищо не произтекло от оповестяването на имената в списъка. "Хвърлиха една дъвка да я дъвчем всички, за Магнитски. Какво се случи? Случи ли се нещо? Не", заключи Рашидов.

Намекна още, че не одобрява демонтажа на Паметника на Съветската армия, като укори телевизионните водещи, че канят разни анализатори по темата, но не се сетили да се обърнат към хората, които разбират от паметници. "Никой не се сети, че има Съюз на българските художници, викнете един скулптор да ви каже, че с флекс не се реже", категоричен беше скулпторът.