Вежди Рашидов, чиято оставка беше гласувана днес, изрази всичките си резерви към коалицията, която управлява, и защити аргументите си защо не може повече да остане в НС и да гласува закони, които не одобрява. В интервю за "24 часа" той критикува и партията си ГЕРБ, че е предоставила властта на ПП-ДБ.

"Да си подариш победата от изборите на едни случайни хора, за мен е далеч от компромис, а по-скоро е близо до класиката в предателството", категоричен е в интервю за "24 часа" депутатът от ГЕРБ, който напусна всички постове, които заемаше. "Аз, въпреки нежеланието ми, но като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нямах правото да бъда извън общото решение. Това беше компромисът, който се наложи да направя в името на общото", призна Рашидов.

Той коментира и репликата, изпусната пред микрофоните, без да знае, че са включени, станала причина ГЕРБ да го призове да се извини и да напусне. "Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани", каза Вежди Рашидов в личен разговор с Никола Минчев и Росица Кирова, който обаче беше чут от всички и тиражиран в медиите в деня, когато депутатите прекъснаха ваканцията си и се събраха извънредно за промени в НК заради бруталното нападение над 18-годишната Дебора в Стара Загора.

"90% от българите добре разбират какво съм искал да кажа. На всеки му е ясно, че аз, като човек, имам две големи прекрасни внучки, прекрасна съпруга, прекрасна снаха, прекрасна дъщеря, прекрасни приятелки и приятели, че боготворя женското тяло и женската красота и като художник, и като човек. Трябва да е луд, за да си помисли някой, че аз бих адресирал тези думи към жените", обясни с днешна дата Рашидов.

И обясни срещу какво е реагирал с думите, които бяха окачествени като цинични и обидни.

"Но да се приемат експресни закони в името на Истанбулската конвенция, ползвайки един - единствен случай на Дебора, вдигайки на крака организирани хора с много скъпи и хубави плакати, да се приемат нови закони при наличието на съществуващи, които не се прилагат - аз като човек, който не приема персонифицирането на насилието, не разбирам каква е разликата между насилието над жена, над дете, над мъж, над възрастни хора - нима останалото не е насилие?", казва Рашидов в интервюто.

"С джендърски текстове демографският проблем ще става все по-голям. По какъв начин ще бъде възпроизвеждането на човешкия вид, за мен е неясно. А всичко това е тъжно. Бог е създал мъжа и жената не да изпитват удоволствие, бъркайки си в ушите, а да може мъжът да опложда, а жената да износва възпроизведения човешки вид, за да има земя и бъдеще", е мнението на депутата.

"В този неформален частен разговор аз въобще не съм персонифицирал когото и да е. Извинението ми на човек с достойнство е пред тези, които биха могли да се припознаят. А колкото до вулгарната дума, би било хубаво хората с големи претенции за интелигентност да разлистят речника на Найден Геров, защото няма друга българска дума, за да се определи една прослойка с разгулно поведение, която преследва порочни цели и печалби в живота. Както и днес нямаше да можем да четем с охота Ги дьо Мопасан, Кентърбърийските разкази, "Декамерон" и много друга литература със световна значимост", коментира Рашидов.

"За мен е тъжно една държава на 1300 години с наслоени хилядолетни културни пластове, богата история, днес да сервилничи и да приема за свои чужди закони, особено когато касае държави на 200 години с макдоналдска цивилизация и култура, възвишена до хотдога", добавя още той.

Рашидов коментира и казуса с американския продуцент, когото визира в репликата си.

"А колкото до примера с американския режисьор Харви Уайнстийн - не е тайна, че много жени в Холивуд пътеки направиха към леглата на продуценти и режисьори, за да са днес известни и богати и след 15-ина години се сетиха за насилие, за да прикрият пошлите си икономически интереси. Бих се радвал, ако някой ми каже това как се нарича", хвърля ръкавицата бившият министър на културата.

Попитан какво ще посъветва депутатите на прага на новия политически сезон, Рашидов казва, че страната се управлява зад граница.

"Не бих се наел повече нито да коментирам, нито да давам съвети на хора, чиято политика се прави отвън, от посолства, където някаква си Галя може да казва какво да се гласува и какво да се отстрелва. А колкото до противопоставянето и наслоената в обществото ни омраза, достигнала неподозирани размери, то аз много отдавна съм сигнализирал за това".

Вежди Рашидов има различно мнение от ГЕРБ и по казуса с преместването на Паметника на Съветската армия, като обобщи посегателствата върху монументи като "гаври".

"Тази истерия не може да изтрие с гумичка историята. Историята се прави с кръв и саможертва, а не с улични и публични гаври на случайности. Има си институции, има си власт и в обществената среда всички решения се вземат от държавата. Време е да се поучим от по-опитни държави като Германия, Австрия и други и не е лошо някои истерици да си направят в Берлин по една снимка пред паметника на съветската армия. А там, където отсъстват държавата и държавността, там е естествената среда на хаоса и анархията", смята Вежди Рашидов.

След освобождаването му от задълженията му на народен представител се заема само с правенето на изкуство.

"Започвам отново да се отдавам само на това, което съм правил цял живот, онова, което направи името Вежди, онова, което го изведе в най-хубавите галерии на света и му донесе всички световни признания, титли, награди и уважение. Всичко това ще бъде продължение на моя път - до последния дъх, който Господ ми дари", казва скулпторът, който избяга от политиката.