Вежди Рашидов вече не е депутат в 49-ото Народно събрание, след като парламентът прие без дебати оставката му със 103 гласа "за". 28 народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ" се въздържаха.

До отстраняването му като председател на Комисията по културата и медиите и като депутат се стигна след изказването на Рашидов по време на заседанието на парламента на 7 август. Тогава депутатите прекъснаха лятната си ваканция и се събраха извънредно, за да гласуват промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, за да наложат по-тежки мерки на домашните насилници. Повод за това бе случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора, пребита, обръсната и нарязана с макетно ножче, за което приятелят ѝ Георги Георгиев е под постоянен арест.

Тогава Рашидов, незнаейки, че микрофоните на председателската скамейка са включени, каза пред Росица Кирова и Никола Минчев:

"Има и сега закони. К"во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 (бел. ред.: или 16 г., не се чува добре) години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна". Последва искане на оставката му като председател на Комисията по културата и медиите от страна на ГЕРБ-СДС, които се разграничиха от изказването му. Тезата на самия Рашидов е, че думите му са извадени от контекст, но подаде оставка и като депутат, а днес бе приета.

"Позволете ми да изразя благодарност към Вежди Рашидов за неговата работа като народен представител, председател на Комисията по културата и медиите, и председател на 48-ото Народно събрание и да му пожелая здраве и творческо вдъхновение", каза настоящият председател на НС - също от ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. Последваха и аплодисменти.

Снимка: Булфото