В декларация от парламентарната трибуна "Възраждане" настоя парламентът да спази законовия срок 7 юли и да насрочи провеждането на референдума за отлагане на еврото до 2043 г. Той обвини ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, че са отхвърлили в правната комисия точката да влезе в дневния ред, като припомни и закона за допитването до народа - при наличие на валидни над 400 000 подписа на пълнолетни български граждани, такова се провежда, а НС го насрочва.

Николов обяви, че вече е минала проверката на ГРАО, разполагат с протокола от нея и са признати за валидни 470 000 подписа.

"Една седмица - толкова ни дели от пълното унищожаване на демокрацията в България. Но не онази, която се опитва в последните дни да заличи Възраждане и атакува чуждото мнение, а корупцията счита за норма", каза депутатът Деян Николов от парламентарната трибуна.

"А вчера в правна комисия управляващата коалиция от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отхвърлиха точката за референдум от дневния ред, което е жалко", каза той. Николов упрекна цитираните политически сили, че са "готови да ухажват посланици, но не са готови да спазват закона и волята на 600 хил. българи".

"Жалко е да ви е страх да защитавате позицията си за влизане в еврозоната на референдум. Жалко е да си мислите, че вашето мнение е по-важно от мнението на един цял народ", добави народният представител. Деян Николов се обърна към "посланика", без да го назове, и заяви "Тук не е Хаити". "Ако сте наредили на марионетките си в парламента да нарушат закона, като не гласуват решения за провеждане на референдум, за да провокирате нас от "Възраждане", след което да използвате реакцията ни като инструмент за пропаганда и опит за заличаването ни, то няма да успеете", каза депутатът.

Той призова управляващите да не се опитват да вкарат еврото още сега като паралелна валута, като нарече идеята "титанична мисъл на финансовия министър". И по този повод цитира две стари статии на Иван Костов, написани преди двайсетина години, в които бившият финансов министър и премиер се обявява против въвеждането на еврото.

Сред аргументите на Костов от 2002 г. са "отказ от паричен суверенитет, унищожаване на БНБ и загуба на репутация", цитира го депутатът от "Възраждане". Едната статия е озаглавена "Предсрочно да въведем еврото - малоумие", прочете депутатът, като се обърна специално към съратниците му от ДБ отдясно. "Съдбата наистина има чувство за хумор. Не ние, а Иван Костов ви казва, че идеята ви е малоумна", каза от трибуната Деян Николов.