Как да бъде осигурен по-добър живот за младите хора, за да останат в България - този въпрос бе поставен във фокуса на дискусията "Открито с Ваня и Цвети. София за младите", която се проведе съвсем символично на открито, в градската среда пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Основните участници бяха Ваня Григорова и евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, които представиха своята визия и идеи пред млади хора в една дискусия извън политическите клишета. 

Според Иван Таков "София е тежък длъжник на младите хора през последните 33 години".

Той и Ваня Григорова подчертаха, че София трябва да се превърне в приветливо място с добре поддържана градска среда и да се създадат такива условия, които да мотивират младите хора да останат тук, вместо да предпочетат емиграцията.

Те заявиха, че за целта е необходимо да се използват богатствата и ресурсите, с които столицата разполага - като близостта на Витоша и възможността да имаш планински ски курорт на 20 минути разстояние от центъра на столицата или като 25-те минерални извора, от които се използва само един - този в Банкя. Трябва да се осигурят условия за масов спорт, не само за професионален, а за всички столичани.

Иван Таков подчерта, че Столична община е отделила за масов спорт едва 1,5 млн. лв. или 0,02% от бюджета на София, а в същото време е дала 12 млн. лв. за изграждането на арт пространството "Топлоцентрала". 

"Необходима е промяна и в жилищната политика - чрез възможността да се използват повече общински жилища, за да бъдат привлечени и мотивирани да останат в София медицински кадри, работници в транспорта, младите учени и университетски специалисти, каквито липсват в момента", подчерта Ваня Григорова. Иван Таков направи равносметка, че от 120 хиляди през 1989 г. в момента са останали само 6 хиляди общински жилища.

Друга изключително важна политика е осигуряването на място в детските градини за всяко дете. "Необходимо е да се ревизира и материалната база на училищата, като се изравнят условията и се повиши нивото в кварталните, за да не се допуска борба само за шепа елитни училища, както е в момента. Най-доброто училище трябва да е най-близкото училище", подчерта Иван Таков.

"Този двоен стандарт, това приоритизиране на част от гражданите е нещо, което за нас е крайно неприемливо, то илюстрира неравенството между едни и други групи, между елита и останалите," подчерта Ваня Григорова и заяви: "Е, ние сме тези, които искаме да направим така, че гласът на нечутите да бъде чут."

Тя направи равносметка, че по същество всички предлагат леви политики и дават за пример такива - като управлението на "червена" Виена, но в същото време пречат по всякакъв начин тези леви политики да се прилагат в София. Трябва да спрем изтичането на пари, подчерта Ваня Григорова, визирайки практиката на узаконена корупция чрез раздаването на концесии.

Изключително интересна перспектива към темата за младите хора даде евродепутатът Цветелина Пенкова, която представи своя законодателна инициатива в Европейския парламент, свързана със стартъп индустрията - възможността чрез осигуряване на регулаторна рамка иновативните начинания на тези предприемчиви млади хора да получат облекчение при старта и регистрацията на бизнеса си, както и да им бъдат осигурени облекчени условия за развитието му. В същото време това ще даде възможност на младите хора да се реализират в ЕС, а продуктът им да остане в България. Крайният резултат - уседналост и по-голяма заетост на младите хора у нас.

Пенкова се присъедини към казаното и от Ваня Григорова, че по дефиниция младите хора искат леви политики, но в България ги търсят другаде: "Интересно е да слушаме как нашите опоненти дават примери с неща, постигнати от леви политици и които са базирани на леви политики със силно социален елемент." Ние често забравяме, че младите хора в България са леви, но намират олицетворението на онова, което търсят, в други партии, което е един сериозен конфликт", заяви Цветелина Пенкова.