Проверките за авиационна сигурност остават, когато хората влязат в зоната на летището, ще бъдат проверени самите те и ръчният им багаж за забранени предмети и взривни вещества и след това направо отиват на гейта за самолета. Това обясни главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" по bTV.

От 31 март страната ни е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода, а в сила влизат всички разпоредби на шенгенското законодателство.

Това не означава да не се носят документи за самоличност, без такива документи не може да се пътува, обясни още той. Документът за самоличност трябва да върви заедно със самолетния билет, проверяват го най-малко на две места, за да се види дали билетът за самолета съответства с вашата лична карта и лицето ви, иначе ще започне пътуване с фалшиви самоличности, посочи главен комисар Антон Златанов.

"На летищата ще продължи да има гранични полицаи, така е в цяла Европа. Там, където няма да извършваме задължителен граничен контрол, преминаваме към компенсиращи мерки. Имаме рискови профили лица, рискови профили автомобили извън летището, рисково поведение. Служителите са обучени", подчерта той.

За пътуването на непълнолетни лица главен комисар Антон Златанов обясни, че както не се изисква декларация за детето, когато пътува от София до Варна със самолет, така няма да се изисква и когато пътува от София до друга шенгенска държава. Родителят може да я носи, но никой няма да му я иска задължително на граничен контрол, каза той. Нашето общество и държава се стреми към пълноправно влизане в Шенген, по същата логика, ако отпаднат сухопътните граници, този родител ще си качи детето в колата и ще премине в Румъния или в Гърция, без да има граничен контрол и без декларация, подчерта Антон Златанов. Той отбеляза, че в първите месеци граничните полицаи ще бъдат особено наблюдателни към този проблем, тъй като той вълнува обществото.

"В граничните зони на аерогарите ще има достатъчно гранични полицаи - и униформени, и цивилни. Това е един от нашите приоритети - този преход да мине плавно и стабилно, ще възникнат безброй казуси", каза още директорът на "Гранична полиция". Той припомни, че летищата ни вече са по европейски модел, всяко в зависимост от своята структура. Шенгенските гейтове са в едната страна на летището, нешенгенските - в другата.

Решението за влизане в Шенген и по суша е изцяло политическо, професионални пречки няма. Като структура сме готови и само да ни бъде посочена дата, можем да започнем работа и на сухопътни граници и ще имаме голямо облекчение, заяви още главен комисар Антон Златанов. "Очаква ни поредно тежко лято с безброй желаещи да пътуват към Гърция или Румъния. Към Гърция пътуват и румънски граждани, граничните пунктове са с малък капацитет на фона на големия брой желаещи да пътуват", отбеляза той.

За мигрантския натиск той подчерта, че в момента е по-трудно да се минава през България и мигрантите заобикалят нашата страна. Вероятността да бъдат отблъснати или задържани във вътрешността на страната е огромна. Работим много по оперативното неутрализиране на престъпните групи за каналджийство. Всеки месец горе-долу реализираме по една такава група, съобщи Антон Златанов. Той коментира още, че добрите резултати, които се постигат, са на ръба на възможностите, очаква се повишение на миграционния натиск през пролетта и лятото. Имаме недостиг от над 1200 полицаи на границата и ги командироваме от вътрешността на страната, това е по-скъпо, отколкото издръжката със заплати за гранични полицаи, отбеляза той. В момента има 165 души от "Фронтекс", разпределили сме ги на граница, те ще стоят няколко месеца и след това ще анализираме ситуацията, каза още Антон Златанов.