"Институционален блокаж и идеен застой". Моментът за страната е исторически, когато българите излязоха от хипнозата, апатията, изричат истината без страх за лъжите, арогантността и грабежа на управляващите. Това заяви Румен Радев при представяне на Проект за Национален стратегически документ от съвета към президента в резиденция "Бояна".

От думите на Радев стана ясно, че това е първи етап на проекта, който представя анализ за състоянието на страната, направен от специалисти и представен от ръководителя на Стратегическия съвет проф. Александър Маринов.

Преди да бъде представен проектът, самият Румен Радев анализира обстановката в страната в момента.

"Представянето на документа съвпада с желанието на българите да демонстрират решимостта да си отвоюват държавата от мафията и да отстояват правото си да живеят в нормална, демократична държава и в момент, в който в страната и в чужбина ехтят призиви за машинно гласуване и оставка", обясни Радев.

Според него, българите вече си задават въпроса какво трябва да се направи оттук-нататък, за да се гарантира демократично развитие на обществото и излизане от демографската криза.

"Пред нас има примери за авторитарно управление от последното десетилетие, суровата действителност между пиара и действитеността, обществения морал от лоялността към вожда, партията-държава и задкулисните договорки", каза президентът.

Според него, именно тази "порочна система" е въвела страната в дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на Прехода.

Румен Радев обясни, че Националният стратегически документ ще се представи на три части - анализ на състоянието на страната, идентифициране на причините, формулиране на стратегически предложения и условия за тяхната реализация. " На всеки етап трябва да са обхванати повече българи и у нас, и в чужбина, да има гражданска инициатива, контрол и отговорност", обясни президентът.