Нужно е не просто ново поколение политици с реален експертен потенциал, но и хора с нов морал и високо чувство за отговорност. Това каза председателят на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов в интервю за 24 часа, разпространено от пресцентъра на "Републиканци за България".

"Нашите оръжия са видими, а нямаме скрити козове. Залагаме на млади образовани хора, повечето от които имат своята реализация и кариера, както и предначертано кариерно израстване. Това ни помага да ги поставим в правилния за тях експертно-професионален профил. Търсим точните хора за точните сектори. Ползваме експертизата им и идеите им за промяна. И ги представяме ежедневно на хората. Полагам лични усилия да покажа всички кандидат-депутати, но и да гарантирам на хората, че ще бъдат представяни от стойностни личности с морал и знания", посочи Цветанов.

"Екипът ни е от млади и позитивни хора и в тази кампания представяме обстойно разработените ни политики, а не хулим едно или друго управление. Вярваме, че изборите на 4 април ни направиха по-ефективни като показаха, защото откроиха силните личности сред нас, които имат волята да продължат и отстояват идеите си", заяви той.

"Свива се самочувствието на избирателите на ГЕРБ и засега елитът на партията не дава достатъчно основания за оптимизъм на хората, които ги подкрепят. Кампанията на ГЕРБ в ситуация като днешната нямаше право на пропуски, а това, което се случи в Благоевград, е голяма грешка, породена от липсата на комуникация между управлението на партията и кампанията, от една страна, и местните структури - от друга. Очевидно кандидатът на ГЕРБ се оказа неподходяща фигура, която срещна съпротивата на немалка част от регионалните структури на ГЕРБ. Това мобилизира опонентите на ГЕРБ и резултатът за мен беше очакван. Ниският дял на избирателите също е косвено свидетелство за липсата на мотивация на всички избиратели в Благоевград", каза още той.

На въпрос ще съставят ли този път правителство партиите, прескочили 4-процентовата бариера за парламента, Цветанов отговори, че това трябва да е осъзната отговорност пред избирателите. "Едно ясно и безкомпромисно управление на малцинство, е за предпочитане пред безпринципна широка коалиция. Усещането за неморален пазарлък, основан на обща изгода, отвращава отдавна българите от политиката и политиците.

Не мога да гадая колко дълго би издържало едно следващо управление, но за страната би било добре то да има поне едногодишен хоризонт от време, в което в спешен порядък да се решат наболелите проблеми и да се адаптира законодателството към новите реалности, а не към нуждите на определени лица.

Основната задача, прозираща и в слогана на "Републиканци за България", е да се създадат законови предпоставки за държава с правила.

Това означава яснота по законодателните приоритети, работещ на основата на консенсус парламент, експертен кабинет и извършване на незабавна реформа в сектор "Правосъдие", която да не бъде повърхностна и в отговор на пореден европейски доклад, а да е дълбока и модерна", уточни той.

"Големият победител на 11 юли ще е промяната и отхвърлянето на статуквото от последното десетилетие. Илюзия е обаче да се вярва, че само емоционалният подем може да задържи на власт екип, който не се раздава и не показва всекидневно, че знае как да управлява и с какви властови инструменти да защитава държавния интерес. Хората у нас искат да видят промяна в мотивацията на политиците. Виждам колко много българи биха инвестирали доверие в аванс на политици, които да ги представляват почтено и да работят за тях всеотдайно. Нужно е не просто ново поколение политици с реален експертен потенциал, но и хора с нов морал и високо чувство за отговорност. Надявам се големият печеливш след седмица да са можещите и знаещите хора, а и българите от чужбина, да са спокойни, че тук могат да имат дом и бъдеще, а не само месторождение и възрастни роднини. Ще се стремим да намерим място в следваща управленска конфигурация. Подобна цел си поставят всички нови и прогресиращи партии. Хората са наясно, че промяната няма да се случи за един ден, но поне вече имат желание да вярват в нея. Възнамеряваме да дадем принос в управлението на страната чрез нашите експерти и чрез международните ни контакти и авторитет. Съзнаваме, че бъдещите управленски формули ще бъдат все по-често експертни и колективни", допълни той