Надявам се, че министърът на образованието Краси Вълчев и ПГ на ГЕРБ няма да допуснат скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим в новите учебници. Това коментира Цветан Цветанов като член на партията. Изявлението политикът направи от профила си в социалната мрежа Фейсбук по повод журналистически материал, в който се твърди, че в новите учебници по история ще представят комунистическия режим "манипулативно и тенденциозно". 

„В противен случай усилията в тази посока на хора като журналиста Христо Христов, проф. Евелина Келбечева и още много други интелектуалци ще се окажат напразни", алармира Цветанов. 

"Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно е представен комунистическият режим в повечето от новите учебници по история, по които учениците по история за 10-и клас предстои да го изучават наесен", пише в журналистическата статия, публикувана в сайт desebg.com. Основателят на сайта - журналистът Христо Христов, е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които са раздадени по училищата за оценка и избор. По думите им 30 години след свалянето на тоталитарния режим, младите поколения на България няма да имат възможност да добият реална представа за случващото се в страната от 1944 г, до 1989 година. Причината е, че в новите учебници голяма част от събитията и фактите или не се споменават, или са изкривени. 

Според промените в учебната програма, приета от Министерството на образованието и науката (МОН) през януари 2018 г., периодът  1944-1989 г. трябва да се изучава в самостоятелен раздел. Решението бе взето след силен граждански и политически натиск през последните няколко години. Програмата бе обявена през 2018 г. Тогава от БСП поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев, а  от ГЕРБ го защитиха.