Централната избирателна комисия (ЦИК) сключва договор с фирма "Сиела Норма" за техническо осигуряване и логистика на машините за гласуване за парламентарния вот на 11 юли, както и за частичните местни избори на 27 юни. 

Това се случва в буквално в последния възможен момент, след като комисията и компанията влязоха в спор за цената на обществената поръчка за доставяне на нужните допълнителни 1500 машини. Нуждата от тях се появи, след като парламентът прие, че гласуването става изцяло машинно във всички секции с повече от 300 избиратели. От "Сиела Норма", която досега винаги е доставяла машините, искаха общо 14 млн. лева без ДДС за новите и цялостно им обслужване, докато разчетите на ЦИК бях за едва 6,5 млн. 

От решението, публикувано на сайта на комисията, става ясно, че договорената сега цена е за едва 4.35 млн. лв. без ДДС, но тя ще е само за поддръжка и логистика на устройствата и обслужването на софтуера, като за целта ще бъдат "предавани знания на специалисти". Новите машини няма да бъдат доставяни от фирмата.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов коментира, че от "Сила Норма" и този път за заявили, че имат разходи, които са в повече дори от предложената цена и по тази причина не могат да я намалят допълнително. От фирмата са настояли и да не се правят промени в софтуера, който е използван за предишните парламентарни избори на 4 април.

След 18.00 часа днес пък започват преговорите без посредник с нидерландската фирма "Смартматик" за допълнителен внос на близо 1500 машини. Ще бъдат обсъдени финансовите параметри, както и това дали обществената поръчка ще включва и транспортирането.

Вчера говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че в петък е била проведена среща с финансовия министър и представителя на "Смартматик" за Централна и Източна Европа. Тя уточни, че фирмата е обещала, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България. Те също ще се обслужват от "Сиела норма".