Прогнозираната от метеоролозите временна прохлада контрастира на политическата жега, която се очаква да ни връхлети в днешния ден.

В рамките само на няколко часа в президентството Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на БСП, социалистите вероятно ще го върнат, а след това дуржавният глава ще събере парламентарните сили за консултации по измененията в Изборния кодекс и предложените от тях номинации за състава на ЦИК. Преди това пък в Народното събрание депутатите ще сблъскат позиции за намаляването на партийната субсидия от 8 на 1 лев за глас, а в Министерски съвет правителството в оставка ще разгледа проекта на Конвергентната програма и изпълнението на бюджета.

Политическият ден започва в парламента в 9 часа. Заради очакванията всеки момент президентът Радев да разпусне 45-ото Народно събрание, е възможно днес да бъде последен работен ден за депутатите.  От "Има такъв народ" са внесли като първа точка намаляването на партийната субсидия от 8 на 1 лев за глас. От "БСП за България" са предложили актуализация на пенсиите. "Изправи се! Мутри вън!" искат добавка от 50 лева за пенсионерите, а "Демократична България" предлага да се създаде комисия, която да разследва казуса "Росенец". В седмичната програма е и осигуряване на достъп до ваксината "Спутник V".

От 10.00 ч. чрез видеоконферентна връзка ще се проведе заседание на правителството в оставка. По предложение на министъра на финансите ще бъде разгледан проект на Конвергентната програма на България за периода 2021-2023 г. Министрите ще обсъдят и доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото тримесечие на годината.

Очаква се на заседанието да бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2021 г., както и допълнителни трансфери за финансово осигуряване на дейности по програмата за изграждане и ренконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. Министрите ще одобрят и позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет по общи въпроси, което ще се проведе на 11 май в Брюксел.

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "БСП за България". Решението на Националния съвет на БСП е да върне веднага мандата, с което се изчерпва конституционната процедура за правителство в рамките на 45-ото Народно събрание. Според основния закон президентът ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

От 14.00 ч. президентът Радев ще проведе на "Дондуков" 2 консултации с парламентарните сили във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК. С указ държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

От 14.30 ч. в зала 3 на Народното събрание ще се проведе заседание на Комисията по здравеопазването. Тя ще изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов. Предвидени са и въпроси към Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

От 15 ч. в зала 130 се събира Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.