Лидерът на "Имат такъв народ" Слави Трифонов атакува ГЕРБ, след като днес те заявиха на пресконференция, че са единствената партия, която не е имала информация за насрочените от президента консултации за назначаване на нова Централна избирателна комисия (ЦИК) на 5-и май. С промените в Изборния кодекс, приети спешно от новия парламент, това вече ще става с процедура при държавния глава, която от партията на Бойко Борисов обявиха за съмнителна и неясна. Според тях целта е на предсрочните избори да спечелят партии, близки до Румен Радев, а наесен самият той - втори мандат. 

По-рано, на друг брифинг, Борисов заяви, че ЦИК е била "дадена в ръцете на кандидата за президент".

Реакцията на Трифонов отново дойде във Фейсбук. Ето какво написа той в профила си в социалната мрежа:

"Боли ги ГЕРБ. Много ги боли. Две пресконференции днес. Сутринта - една на вожда на ГЕРБ, само за определени медии, а следобед втора - за всички медии.

Защото болката е голяма. Малка болка - една пресконференция. Голяма болка - две пресконференции.

А болката е толкова голяма, защото вече няма да има онази ЦИК. Тяхната ЦИК.

Овладяна Централна избирателна комисия, която изпълнява всяка тяхна политическа поръчка. Например, да ликвидират видеонаблюдението или пък да не санкционират бившия министър-председател Бойко Борисов, който непрекъснато използваше държавния ресурс, за да агитира за собствената си партия. Което е абсолютно нарушение на закона - видно за всички, но не и за тяхната ЦИК.

Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така - всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има.

Ще има и видеонаблюдение, за да може всеки да вижда какво се случва.

И разбира се, причината за днешната болка на ГЕРБ - ЦИК ще е друга. Друга ще е - да. За да има правила и свободно изразяване, казвам всичко това в световния ден на свободата на словото. И тъй като свободата на словото в България е цъфнала, та е вързала, все пак ние сме на 112-о място, новият Изборен закон е едно добро начало. Както казва мъдрият български народ: "Никой не може да спре гората да се разлиства".

Още преди два дни Румен Радев заяви:

"И преди, и сега, президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации".