От ГЕРБ дадоха втори брифинг днес в своята централа, като този път обвиниха в лъжа "Демократична България, атакуваха решението на президента за консултации за нова ЦИК, за което не знаели, и заявиха, че изборните промени са срамни и брутални, защото целта е Румен Радев да спечели втори мандат.

"Днешният ни брифинг е провокиран от една неистина. Неистина, която не можем да оставим неадресирана, така както няма да позволим и други лъжи свободно да се разпространяват. Много пъти сме запазвали търпение и толерантност, но вече не. Всяка една лъжа ще бъде опровергавана и разкривана. Започвам с това, което колегата Иво Мирчев (депутат от ДБ - б.р.) каза, че не е вярно, че г-н Иван Тодоров е техен спонсор. Не е вярно! Разпечатка от Сметната  палата - името ясно фигурира тук", заяви Георги Георгиев и показа документа.

"Датата е 20 септември 2019 година - паричен превод за местни избори 100 лева. Вие ще кажете: "За 100 лева ли става въпрос?". Разбира се, че не става дума за сума, става дума за принцип, защото се каза: "Лъжете, че са дадени дарения". Не, и един лев да е, и една стотинка да е, пари са дадени, това означава, че не лъжем", изтъкна Георгиев.  

По-рано днес Мирчев заяви, че опровергава твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото фирмата-доставчик на хардуера за машинното гласуване е спонсор и е дарявала пари на "Да, България".

В пост във Фейсбук" той написа: "Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни" и призова Борисов да бъде разследван и съден, наричайки го "лъжец и национален вредител". 

"По отношения на средствата, които инвестират нашите колеги от ДБ. 100 000 евро само в онлайн кампания. Инвестиция в биткойни и дарения отново под формата на въображаема електронна валута. Това смятам, че добре обяснява какво е нашето раздразнение в случая", обяви още Георгиев на брифинга. 

"Къде са колегите, които носеха европейските доклади, в които се говори за върховенство на закона, днес, когато искат да се закрият спецсъдът, спецпрокуратурата и КПКОНПИ. Защо не питат колко пари ще бъдат върнати на олигархията и мафията? Мълчат по темата "Русия", темата с човешките права, теми, които касаят пряко евроатлантизма. Именно колегите от "Да, България" забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава. Заедно с политика Станислав Трифонов", заявиха още от ГЕРБ.

На брифинга на ГЕРБ беше атакуван и държавният глава.

"Днес президентът е издал указ, с който свиква консултации с партиите на 5 май по избор на нова ЦИК. Ние сме единствената партия, която не е имала информация за тези консултации, научихме от медиите. Най-вероятно другите партии са имали информация, затова и мълчат", заяви Тома Биков.

По думите му е срамно да разформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово искане. 

"Следва назначаване на ЦИК по неясен критерий, с крайно съмнителна и неясна процедура, която може да породи съмнения в предстоящите избори. Не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на ЦИК, които президентът ще назначава по негови собствени усмотрения, нито какво се очаква от тях. Ако ние бяхме направили такъв погром преди предишните избори, щяхте да ни унищожите и всички да кажат, че правим опит да фалшифицираме изборите. А в момента виждаме, че цялото изборно законодателство е направено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Румен Радев. И всичко това се прави в крайна сметка, за да може той да спечели втори мандат. Начинът, по който се направи този Изборен кодекс, е срамен и брутален, знае ли се кой го е писал, какво е становището на Венецианската комисия?", допълни Биков.

Според него цената може да е провал на изборния процес и страната да влезе в конституционна криза. И това се случва 2 месеца преди парламентарните избори и 6 месеца преди президентските избори, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

По време на брифинг на партията тази сутрин премиерът в оставка заяви, че служебното правителство на "кандидат-президента Радев" ще продължи месеци наред и това е целта.

"Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата. Защото партиите се държат безотговорно", допълни Борисов.

Според него в момента се нанасят щети на демокрацията.

"При този "насипен" парламент, при тези взаимоотношения на политическите субекти кога ще има пълен мандат - никога", каза лидерът на ГЕРБ.

По повод президентските избори той заяви: "Няма да съм аз, категорично!".