Ден преди консултациите при президента Румен Радев за избор на нов състав на ЦИК само две парламентарно представени политически формации обявиха своите номинации - "Изправи се! Мутри вън!" бяха първи, няколко часа по-късно и БСП обяви своите номинации.

Парламентарната група "БСП за България" ще предложи Емил Войнов за заместник-председател и член на ЦИК, съобщиха от пресцентъра на БСП след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Освен Войнов за членове на ЦИК ще бъдат предложени: Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

Изборът на тримата кандидати не е изненадващ, тъй като те са членове и на настоящата Централната избирателна комисия.

Според промените в Изборния кодекс БСП ще има трима членове на ЦИК, вместо досегашните шест.

Утре, според решението на първомайския си пленум, социалистите ще получат и върнат мандата на президента Румен Радев. А от 14 ч. държавния глава започва консултации с парламентарно представените партии за състава на новата ЦИК, която ще назначи с указ.

От "Изправи се! Мутри вън!" обявиха по-рано днес също своята номинация за член и зам.-председател на ЦИК - това е адвокат Росица Матева, която досега беше председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше ключова роля при разяснителната капания за машинното гласуване.

ГЕРБ все още не е обявила своите кандидати, но Бойко Борисов вече направи заявка, че първата политическа сила трябва да получи председателското място.

От "Има такъв народ" обявиха, че ще спазят законовата процедура и ще обявят номинациите си на срещата с държавния глава. Най-вероятно едното име ще бъде Камелия Нейкова - бивш говоорител на ЦИК.

Заради нападките от ГЕРБ, че промените в Изборния кодекс дават права на президента за назначение на новата комисия, Слави Трифонов напомни, че изискванията към кандидатите не се променят и кандидатурите отново ще се предлагат от политическите партии.

От ДПС и "Демократична България" ще обявят своите кандидатури утре.

14 дни - това е срокът, който новите промени в Изборния кодекс дават на президента Румен Радев за назначаването на нови членове на ЦИК. Промените влязоха в сила на 1 май, което дава срок до средата на месеца за излъчване на номинации от парламентарните групи, публични консултации и окончателно решение.

Новата ЦИК ще се състои от 15 членове, вместо 20 както досегашната. Те ще бъдат предложени само от партиите и коалициите, представени в 45-ото Народно събрание, при съотношение 4 за ГЕРБ, по 3 за "Има такъв народ" и БСП", 2 за ДПС и "Демократична България и 1 за "Изправи се! Мутри, вън".