Само за ден американският президент Доналд Тръмп помилва или смекчи присъдите на 20 души. В списъка фигурират и двама мъже, които бяха осъдени в рамките на разследването за руска намеса в изборите, както и трима бивши конгресмени от Републиканската партия, съобщи БНР.

15 са напълно помилваните, сред .

Вълна от помилвания в последните дни на мандата на Тръмп. Сред "пожалените" е Джордж Пападопулос - съветник в кампанията на Тръмп за президентските избори през 2016-а. Бившият телевизионен водещ пледира "виновен" през 2017-та година, че е излъгал агентите на ФБР за контактите си с Русия по време на разследването за намеса на Москва в президентския вот. Робърт Мълър, който ръководи разследването определи престъплението на Пападопулос като "сериозно".

И друг мъж, излъгал в хода на разследването на Мълър, също беше помилван - адвокатът Алекс ван дер Зуаан.

Трима бивши конгресмени от Републиканската партия, които бяха помилвани, са осъдени за злоупотреба със дарения за политически кампании.

В списъка на помилваните от Доналд Тръмп са и четирима американци, които бяха осъдени за убийството на цивилни иракски граждани, докато са работили за частна компания в Ирак през 2007-ма година.

Председателят на Комисията по разузнаване към долната камара на Конгреса - демократът Адам Шиф заяви, че Тръмп злоупотребява с правомощията си. Миналият месец американският президент помилва бившия си съветник по национална сигурност Майкъл Флин, който два пъти пледира "виновен" в лъжесвидетелстване пред ФБР, а през юли беше помилван и дългогодишният приятел и съветник на Тръмп - Роджър Стоун.

ООН остро разкритикува решението на президента Доналд Тръмп да помилва четиримата бивши служители на американската частна охранителна компания Blackwater (от 2009 г. Xe Services), затворени за убийството на 14 иракски цивилни. Никълъс Слатън, Пол Слоу, Евън Либърти и Дъстин Хърд откриха огън на площад Нисур в Багдад през 2007 г., докато охраняваха американски дипломатически конвой.

Помилваните от Доналд Тръмп служители на Blackwater, от ляво: Дъстин Хърд, Евън Либърти, Пол Слоу, Никълъс Слатън

Снимка: AP/БТА

Службата на ООН за правата на човека предупреди, че помилванията ще насърчат други да извършват подобни престъпления.

Бащата на деветгодишно момче, което загина на площад Нисур, каза: "Тръмп отново ми разби живота", пише ББС.

"Тръмп няма право да решава от името на семействата на жертвите да помилва тези престъпници", каза д-р Хайдар ал-Барзанджи, иракски изследовател и академик, цитиран от "Гардиън". "Това е незаконно. Според иракското законодателство те могат да бъдат помилвани само ако семействата на жертвите ги помилват. Насърчавам семействата на жертвите да подадат жалба срещу Тръмп, когато на власт дойде администрацията на Байдън."