Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство у нас, обяви в парламентарните кулоари председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Според него при евентуална ответна реакция може да понесат финансови щети и български фирми на руския пазар.

"Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни. Блокирали са ги тук, в България. Само че да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират", заяви пред парламентарните репортери Тошко Йорданов.

"Това минава всякакви граници на, как да кажа, глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още", напомни той.

"И те лъжат и си измиват ръцете през Външно. Факт е! Във Външно се прилага съвсем друг механизъм за руснаците. Разбрахме, че е еднолично нареждане на Кирил Петков към шефа на ДАНС. Той продължава да лъже. От трибуната лъга, че са взимали решение на 9-ти юни въз основа на доклади на ДАНС, а не е имало нито един доклад на ДАНС на 9-ти юни. Те не са очаквали такова нещо. Така че, прекрасна госпожице, тези от ПП ви лъжат грозно", отговори Йорданов на журналистически въпрос. 

Припомняме, че министърката на външните работи Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН, обясни, че тя не е подписвала нотата за отзоваването на 70 руски дипломати и персонал на руското посолство, а нейната заместничка. Самият Йорданов пък преди дни оповести, че Външно е действало по писмени указания, изпратени от началничката на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова.