Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че с кризи като тази с чумата по дребните преживни животни в Ямболско има опити за политическа злоупотреба. Според него се търси същият сценарий като този през 2013 г.

Вицепремиерът призна, че комуникацията между институциите и стопаните на животни е била лоша, но изтъкна, че за казуса се говори вече само в една плоскост.

По думите му е добър знак, че има известни неразбирателства в управляващата коалиция, защото така се изключват съмненията за задкулисен сценарии.

Това не е първият случай на зараза по животните, разликата е, че този случай стана сензационен, изтъкна вицепремиерът по БНТ. Той призна, че е имало комуникационен дефицит в две посоки - от една страна по отношение на стопаните, а от втора - по отношение на цялото общество.Случаят обаче е влязъл в една плоскост - по отношение на животните, което е разбираемо, допълни той. По думите му мярката се прави, за да се опазят останалите животни, а практиката е подобна от от десетилетия.

Изключително опасен прецедент е когато политиците се намесят в работата на институциите и това може да има опасни последици, заяви Дончев. Той изрази опасения, че след като е създаден такъв прецедент, тази тенденция може да се прехвърли дори към работата на МВР. Казусът с дребните преживни животни в Ямболско е вече политически, допълни той.

В трудна политическа ситуация безспорно трябва да бъдеш адаптивен, но не и пластичен, защото губиш образа и идеите си, но от друга страна е нужна и известна доза гъвкавост - така Томислав Дончев описа "формулата на стабилността".