Освен по версията за нелегален внос на животни в МВР работят и по хипотезата за умишлена зараза. Това обяви в парламента вътрешният министър Валентин Радев във връзка с работата по изясняване на причините за разпространение на чумата по дребния преживен добитък у нас.

"Службите работят да установят откъде е влязла заразата и това е и една от задачите на оперативния щаб. Дано не се окаже, че е умишлено", коментира той.

Радев определи ситуацията като кризисна, а опасността реална.

"Всички, които идват да помагат на баба Дора или на когото друг поискат, не съзнават, че това е пренасяне на заразата", категоричен бе вътрешният министър.

Той отново призова да не се пристъпват указанията на полицията.

"Никой не трябва да престъпва указанията на полицията, ще бъдем строги, не трябва да се разнася заразата", категоричен бе вътрешният министър.

"Моля за дисциплинираност, хората да изпълняват указанията. Усещам как само след няколко дни ще ни обвините, че не сме взели твърди мерки. Вече чувам такива гласове", допълни той.

Кристиан Вигенин от левицата попита защо във Воден има разнесени кости и вълна от животни, чиито труповете са били изровени. Това е нарушение на изискването за загробване на два метра, обясни той. БСП настоя МВР да разследва случаите, в които полицията нахлува по домовете без заповед и започва да избива животните.

Кризисният щаб ще действа и за африканската чума, увери Радев. По думите на земеделския министър Румен Порожанов клиниката на болестта е много бърза. В Турция вирусът бил с бавно проявяване на клинична картина и по-бавна смъртност.

Междувременно от Изпълнителната агенция по горите съобщиха, че България вдига ограда с Румъния заради опасността от африканската чума по свинете, тъй като в северната ни съседка има вече няколко огнища. 133 000 метра ще бъде дълга оградата по сухопътната ни границата със северната ни съседка, за да се спре преминаването на диви свине. Най-близкото огнище е само на 60 км от нашата страна в румънския град Констанца.

В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня, от Агенцията по горите призовават гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.