Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и председателят на Младежи-ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев отправиха остри критики към Цветан Цветанов, след като по-рано той обяви, че ще учреди партия до септември.

Пред bTV бившият втори в ГЕРБ посочи конкретни имена, които са го мотивирали да вземе решението да напусне партията на премиера. Той даде пример с депутите Тома Биков и Спас Гърневски, както и зам.-председателя на Института за дясна политика и шеф на ТВ Европа Георги Харизанов.

В пост в социалните мрежи Тома Биков отговори на Цветанов Цветанов като подложи на критика "Евроатлантическия център за сигурност", който създаде и оглави миналата година.

"Когато правиш нова партия е добре да имаш идеология. Особено ако си имаш мозъчен тръст. Господин Цветанов бърка геополитическата ориентация с идеологическата. Евроатлантическата ориентация на България е факт от края на 90-те години на миналия век и това позициониране не се е променяло, защото се подкрепя от голяма част от българското общество. Ако господин Цветанов смята, че тя е породена от мозъчния му тръст, то означава, че не е добър анализатор.

В рамките на сегашното управление, България направи поне две стратегически стъпки за утвърждаването на геополитическото си позициониране - сключи договор за закупуване на самолети F-16 и е на път да завърши ингеконекторната газова връзка с Гърция. Тези процеси са необратими.

Добре е интересът на господин Цветанов към геополитиката да бъде съчетан с по-голяма информираност. Освен ако не използва геополитиката единствено, като оправдание, за да напусне ГЕРБ в тежък за управлението момент. Сама по себе си това е слаба теза.

И накрая - ако господин Цветанов си е тръгнал от ГЕРБ заради хора като мен, то аз подадох молба за членство в партията не заради хора като него. Желая му успех в геополитиката и съм убеден, че след време ще разбере, че политиката е далеч по-сложно занимание, отколкото си мисли", написа във "Фейсбук" Тома Биков.

"Леден душ" от вчерашната социология е простудил Цветанов, написа на свой ред в коментар председателят на МГЕРБ Георг Георгиев:

"Леденият душ, с който вчерашната социология обля политическото пространство, изглежда е простудил дори анализатора Цветан Цветанов. Тази сутрин той избра да се присъедини официално към компилацията от партии, които имат за свои единствен идеологически и идеен път атаките срещу ГЕРБ и дребното личностно противопоставяне.

Фалстарт на политически проект, макар и обречен той на забвение. Поредният фойерверк, който просто незабелязано ще загасне", написа зам.-вътрешният министър.