Бившият зам.-председател на ГЕРБ, с когото премиерът Бойко Борисов се раздели заради Апартаментгейт, не потвърди, но и не отрече, че има намерение да създаде своя парти.

Според медийна публикация ексвътрешният министър и "дясна ръка" на Борисов щял да учреди нова политическа формация на 19 април, като датата не била случайна - символиката била в победата на някошния лидер на СДС Иван Костов на изборите през 1997 г., когато стана премиер. Засега името на партията се пазело в тайна, но не било изключено да съдържа "Демократични сили".

В интервю за БНР, на въпрос верни ли са тези твърдения, Цветанов отговори:

"Мога да кажа, че на датата (19 април) няма да правя партия. Но пък няма да скрия, че са много хората, които желаят да се направи нов политически проект, който действително да бъде на една по-здрава основа, за реални политики и за политики, с които действително да бъдат защитавани интересите на малкия и средния бизнес".

Политикът, който след оставката си от ръководните постове в ГЕРБ оглави Евроатлантическия център за сигурност, добави:

"Действително посещавам населени места в страната, тъкмо приключих среща в Горна Оряховица, следва такава във Велико Търново, а след това продължавам към Русе. Това, което искаме да реализираме чрез Евроатлантическия център за сигурност, е да направим съответните обсъждания на теми, свързани с политики и това, което е разписано в нашата неправителствена организация. Дейности, които са свързани със сигурността на страната и с евроатлантическите ценности, за които трябва все повече и повече да говорим, защото виждаме, че с фалшивите новини и хибридните атаки, с дезинформацията обществото бива заблуждавано".

По думите му срещите в страната "са желание на всички тези граждани, които са в тези населени места, да може да се дискутира по тези теми, за които споменах". И неслучайно направили "съответните първи събития, когато бяха на Евроатлантическия център".

"Към настоящия момент единствената ми енергия е само за Евроатлантическия център за сигурност и евентуалното провеждане на съответните събития във всяка една областна точка на страната", заяви още Цветанов.

За Барселонската афера

Той коментира и скандала около премиера, свързан с разследването на испанските служби за пране на пари. Самият Борисов вече категорично отрече твърденията, че е купил в къща в Барселона на своя любовница, от която има дете, чрез офшорна фирма, собственост на негови близки.

"Има международна публикация в чужда преса - в Испания, и точно затова е темата за твърденията, че премиерът Бойко Борисов има къща в Барселона. Поставят се въпроси, на които не бих могъл да отговоря. Аз съм близък до премиера, но много ясно съм разграничавал моите лични ангажименти и приятелски кръг, който имам, и хората, които действително изповядваме едни и същи ценности, и това, което в личен план е правил, както премиерът, така също и всеки един свободен български гражданин. Това, което сме имали като близост, е било чисто и само единствено в политически и партиен план и в управлението, когато съм бил в изпълнителната власт".

За мигрантската криза

"Висши представители на ЕС бяха на място само часове след натиска върху външната граница на Евросъюза в Гърция и това показва, че ЕК действително иска да не допусне това, което се случи през 2015 година", каза още Цветан Цветанов по повод мигрантската криза.