Цветан Цветанов ще направи собствен политически проект, а до септември месец ще бъде проведен Инициативен комитет и учредяване на партията. Новината съобщи самият той в "Тази събота" по bTV и допълни, че възможностите за име все още се обсъждат, но партията ще участва още на на парламентарните избори през 2021 г.

Бившият втори в ГЕРБ обясни, че е взел това решение, след като е получил огромна подкрепа от симпатизантите си за решението да напускане партията на премиера Бойко Борисов.

Проектът ще е на нови основи, но ще отстрани грешките, които досега е допускал при самото структуриране и изграждането на ПП ГЕРБ. "Най-голямата грешка беше, че нямах опит - имах огромна енергия, обикалях страната, докато някои се занимаваха с други дейности", обясни Цветанов.

Крайно време е да надскочим прехода, изтъкна още той и обеща да даде шанс на младите, образовани и хората с експертиза. В момента се обсъжда името на партията, каза Цветанов. До септември ще се събере инициативният комитет. Искам да дам шанс на всички знаещи и можещи", обясни още бивша дясна ръка на премиера.

Партията ще се финансира с членски внос, дарения и кредит. Цветанов нямало да къса членове от ГЕРБ. Мотивиран е от безпрецедентната подкрепа, която е получил при обявяването на решението си да напусне ГЕРБ.

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов се съмнява в искрените пожелания на Бойко Борисов към него за бъдещия му политически проект. Отношенията му с премиера били "никакви".  Той разказа, че на рождения му ден, на Цветница и на Великден премиерът Борисов му се е обадил, за да му честити празниците.

"За неговия рожден ден пуснах един есемес, защото когато му се обадих - той не вдигна телефона. Пожелах му здраве и успех", допълни той.

Председателят на Евроатлантическия център за сигурност коментира, че е напуснал ГЕРБ, защото в политическата сила отсъства първоначалният замисъл.

Непоследователност и хаос вижда Цветанов в управлението. За пример той посочи създаването на държавни бензиностанции. Пазарният принцип трябва да бъде налице с наличните независими регулатори, според него, а с идеята на одържавяване се връщаме 25 години назад. Той е против закона за МВР и създаването на паралелно НСО в МВР, като бил отклонил тези идеи на Красимир Ципов още когато бил председател на вътрешната комисия. "Още тогава му казах, че това няма да стане, докато съм председател аз", посочи Цветанов, който обясни, че не застава с това си мнение на страната на президента, а защитава позициите на експертизата и управленска програма 2017 г.

Критиките към него от бившите му съпартийци идвали от хора, които само търсели партийна реализация, от хора, които не са били от началото на ГЕРБ и не живеят с проблемите и пулса на партията. Цветанов попита и кога Тома Биков и Спас Гърневски са станали гербаджии. Днес е много по-трудно да отидеш и да убеждаваш за ГЕРБ. Води се междуличностна битка, а не политика в полза на страната.

Болка изпитвал Цветан Цветанов към случващото се в ГЕРБ. Всичко било съсредоточено към личните рейтинги.

ГЕРБ нямат спирачен път, така че да спрат пропадането и да тръгнат нагоре - това е диагнозата на Цветан Цветанов.

Цветанов отхвърли категорично да стои зад компроматните снимки и записа на премиера. Нелепи са обвиненията на Борисов, че той го е снимал в спалнята. Самият Цветанов заяви, че спи спокойно в спалнята си заедно и само с жена си. Записите и тези снимки, които излязоха, са отвратително нещо, което показва как ще се води политическата битка у нас, според Цветанов.

Казах на Борисов, че живее във виртуален свят, сподели още Цветан Цветанов. Около него има десетина души, които му казват, каквото иска да чуе, и го откъснаха от реалния свят, според него. Той нямал записи и снимки на Бойко Борисов.

Цветанов обаче е възмутен, че никой не е защитил Цвета Караянчева. В думите на премиера на брифинга в централата на партията той чува признание за автентичността на записа.

Цветан Цветанов изрази съжаление за акцията в ГДБОП, с която бяха уличени висши ръководители за разпъване на чадър над наркотрафика. Отдавна се е коментирало да се смени шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов, тъй като там явно има нарушена комуникация между Спиридонов и министър Младен Маринов. Спиридонов бил един от хората със застъпничеството на Борисов лично. Цветанов се чуди обаче защо е взета оставката на заместник главсека, а не на самия главния секретар. Арабаджиев бил компетентен служител и много добър аналитик.

След излизането на Веселин Вучков системата вече няма нищо общо с това, което беше, отсече Цветанов.

България отсъствала от стратегическите дебати на международната сцена, според Цветанов, който разкритикува липсата на визия както по Зелената сделка, така и в инициативата "Три морета".

За зависимите от Русия политици Цветанов каза да се попитат Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев как се вземат решенията за енергийните ни проекти. Договорирани ли са 90% от газа по "Турски поток" от Газпром? Как и с какви средства се изгражда Турски поток? Какви договорки са направени за АЕЦ "Белене"? - това са въпроси, които Цветанов зададе на Теменужка Петкова.