"Това е може би най-тежката криза в управленския мандат на ГЕРБ", заяви пред БНР бившият заместник-председател на партията и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов, който сега е редови партиен член.

Според него най-неприятно е, че това се случва година преди парламентарните избори, което ограничава възможността за реформи, но и за по-ясна визия за излизане от тази криза.

"По това, което наблюдавам, мисля, че в управлението всичко се фокусира и отива директно към премиера Бойко Борисов. Тук отсъстват тези, които координират дейността в съответните министерства... Във всяко управление трябва да има неотложни, дългосрочни и краткосрочни мерки, които да са свързани с организационни и структурни промени и със законодателни промени, които не съм сигурен дали са отчетени в последната година от управленския мандат", коментира Цветанов в предаването "12+3" по програма "Хоризонт".

По думите му арестът на министър засяга най-високите нива в държавното управление. Но уточни, че по-важно е какво се случва на долните нива, които са координирали, проверявали и докладвали, че няма проблем, след което екоминистърът Нено Димов е полагал подпис. В отговор на въпрос той заяви, че "действително е имало малко показност" при ареста му.

"Политиците започнаха да използват политически прокуратурата, било то управляващи или опозиция. В последните години политиците създадоха това усещане, че прокуратурата може да бъде част от политическите играчи на политическата сцена", така Цветанов отговори на въпрос дали акцията по задържането на Димов не е била опит за политическа игра.

От думите се разбра, че той не очаква да се търси отговорност по-нагоре - вицепремиер и премиер.

Цветанов коментира, че кризата с липсата на вода в Перник не може да бъде определена като сценарий:

"Който говори, че има някакъв сценарий, трябва да си зададе въпроса защо се стигна дотук".

Според него не може да се прави аналогия между кризата в Перник сега и февруарските протести през 2013-а година заради високите сметки за ток, както заявиха от ГЕРБ, защото тогава е имало сериозен сценарий, който е бил разигран.

Прогнозата на бившия заместник-председател на партията е, че няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори:

"Това управление трябва да покаже как ще се излезе от тази криза. Защото, ако се отиде на предсрочни избори по време на развитието на тази водна криза, резултатът ще бъде много тежък за партиите, които в момента формират коалиционното управление".

Цветан Цветанов посочи, че решението зависи от всички - и от малкия, и от големия коалиционен партньор.