Като софтуер Цветан Цветанов няма големи шансове, но като хардуер е неуморен. Шансовете му в политиката не са много големи - като обаяние. Но като енергия и способности в партийното строителство, той не е за подценяване. Няма шанс да направи пробив, но има сериозни шансове да навреди на ГЕРБ. Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл". Според него много важна е коалиционната логика на бившия втори в ГЕРБ, кои са отворените за него врати и има ли възможност да направи някакви коалиционни комбинации.

"През последните години се управлява повече през телевизора, по-малко чрез структури, а Цветанов има само структури, а телевизорът е за Борисов", посочи още Симеонов.

Социологът коментира евроатлантическата позиция на ГЕРБ и застрашена ли е тя от евентуален политически проект на Цветанов. "Бойко Борисов се ползва с доверие, добре е на евроатлантическото килимче, но той разчита и на много други килимчета - някои с много източни мотиви по тях. В килимарството Изтокът е много по-влиятелен. Цветанов кандидатства за ниша - евроатлантическата, която няма много почитатели в България. За нея има и още един много сериозен кандидат - "Демократична България", а и Валери Симеонов се позиционира там, волно или неволно", добави Първанов.

Социологът беше категоричен, че печеливш ще бъде проектът, който успее да синхронизира различните настроения в страната.

"Такъв кандидат засега е Слави Трифонов и донякъде погледите полека ще се обръщат и към Румен Радев, защото и той успява да синхронизира различните критични към властта настроения", каза още социолъгът.

"БСП трудно ще може да монополизира протестния вот заради появяващите се нови политически проекти", смята Симеонов. По думите му сред "масовите бесепари" превъзходство за лидерския пост има Корнелия Нинова. "Очевидно тя обърква множество сметки, щом яде такъв бой. Тя направи много твърда БСП", добави той.

Според Първан Симеонов анкетата на Васил Божков дали ще бъде подкрепен негов политически проект е довела до "олекване" на позицията му.

"Обикновено логиката е, че, когато държавата тръгне срещу някого, тя има много по-големи шансове. Не подценявам г-н Божков, защото някои хора от ГЕРБ го подцениха и както се вижда, сбъркаха", смята Първанов.

По думите на социолога Борисов вече се замисля за това какво ще пише някога в учебниците за него и "вероятно се опитва да остане в главите на хората с нещо хубаво".

"Иска да остане във финалните надписи с някакви хубави неща. Такъв стремеж виждам, което означава, че иска да остави назад сенките от политическото и собственото си минало", споделя ще още той.