Ние не разследваме нищо в нашата държава, ние събираме клюки, за да притискаме хора. Така коментира ситуацията с подслушванията лидерът на "Движение 21" и член на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева в БНТ.

Според нея начинът, по който служебният вътрешен министър Бойко Рашков е оповестил анонимните източници, е добър подход като метод на разследване.

"Подслушванията са извършвани от различни институции на МВР и на ДАНС и когато вие зададете въпрос само на ръководството, което е поръчвало тези неща, то може да ви отговори по един начин, че никога не е употребявало специални разузнавателни средства", коментира Дончева.

Дончева припомни, че при провеждането на протести и противодействието им винаги е имало "изгорени" полицейски началници. По думите ѝ е много важно да се разбере кои действия са приемливи, който и да е на власт и което и да е правителство да се брани.

Според нея е важно да се започне сериозна проверка на частните подслушвателници, защото такива има и е известно кой ги контролира.

"Това, което трябва да се направи, е ефективен граждански контрол - нормално и истинско бюро за подслушванията", заяви тя.

Татяна Дончева коментира и как оценява работата на служебното правителство.

"Първите действия на служебния кабинет издават воля и решимост да се започне разграждането на модела, установен у нас в продължение на 12-15 години", каза Дончева.

По думите ѝ не всички всички назначения са точни и правилни, но в общи линии посоката е вярна. Според нея някои от грешните назначения са тези на съветника на президента, шефа на НСО, съветника на министър-председателя по въпросите за сигурността Георги Великов и назначаването на нов председател на ДАНС.

"Когато става дума за назначаване на шеф на разузнаване и контраразузнаване, това може да коства втория ти мандат и може да коства правителството, и може да заложи всички нас т.нар. партии на промяната на точката на дузпата в много неподходящ момент", допълни още тя.