Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков е преназначен, тъй като много политици са подслушвани, зави пред bTV вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-рано той обяви, че е снел доверието си от Банков, който вчера го уверил, че няма подслушване. Не е ясно обаче на каква длъжност е преместен той, нито кой поема неговия пост.

Междувременно Рашков обяви пред медии, че подслушван преди изборите е бил и служебният премиер Стефан Янев, който тогава беше секретар по сигурността на президента.

По-рано днес Софийската градска прокуратура се самосезира по повод твърдението на Атанас Атанасов от ДБ за подслушване на 32 политици. Тя възложи на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства (НБКСРС), в чиято компетенция е това, да извърши проверка във "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се установи извършени ли са нарушения при прилагането на СРС.

"Уверявам ви, че прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и няма да бъде въвлечена в предизборна кампания“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Междувременно от НБКСРС съобщиха официално на сайта си, че започват проверка.

"На основание отразени на 20.05.2021 г. в медийното пространство изявления за неправомерно прилагани СРС спрямо представители на политически партии и разпореждане на наблюдаващ прокурор към Софийската градска прокуратура, НБКСРС на извънредно заседание реши да извърши проверка на всички процедури по искане, разрешаване и прилагане на СРС в Държавна агенция "Технически операции", Държавна агенция "Национална сигурност", Главна дирекция борба с организираната престъпност и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. 

Националното бюро ще извърши проверка и за законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена чрез СРС, съгласно Закона за специалните разузнавателни средства", се казва в официалното съобщение.

ДАНС още вчера също съобщи, че прави своя проверка. Бойко Рашков обаче обяви, че има информация как там се унищожават материали за подслушването. Той призова това да не се прави, защото за всичко има доказателства.

Все още няма коментар по скандала от служебния премиер.