Всеки сигнал подслушване трябва да бъде проверен Въпросът е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, трябва да проверяват самите себе си. Заради това се налагат кадрови промени.

Това заяви президентът Румен Радев пред зала "България" в столицата относно скандала с подслушването на политици.

"Къде бяха критиците, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация, допусна 5 български офицери, да бъдат пробити от чужди служби", заяви президентът и така отговори на думите на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който даде брифинг по-рано днес.

"Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева за "Турски поток". 10 години премиерът Борисов забатачи интеркоректора с Гърция и сега нямаме диверсификация. Защо мълчаха за 10 милиона изтеглени кеш от Васил Божков", каза той.

"Можем да говорим 20 минути още какво не направиха българските служби. Защо останаха слепи и глухи за шкафчетата, записите и 700 милиона за хазарта", запита Радев.

Той отново подчерта, че всеки сигнал трябва да бъде проверен.

"Миналото лято постави членовете и остриетата на ГЕРБ пред дилема - да спасят себе си и партията, като се разграничат от компрометирания си премиер, или да го бранят с телата си и да пропаднат в бездната на своя морален позор", каза още държавният глава.

"Явно е, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи в тях пороци", каза още Радев.

Припомняме, че скандалът с подслушването на политици тръгна от съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов, а след това служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков направи няколко коментара по темата.