"Знаел ли е Борисов, че незаконно са подслушвани политици от трите формации, които са опозиционни спрямо неговото управление? Имал ли е информация за разговорите, които тези политици са водили? С негово съгласие и под негово ръководство ли се е случило това?" - това попита Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук по повод информацията, че 32 политици от "Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ" и "Демократична България" са подслушвани от специалните служби.

"В контакт сме с "Демократична България", ще се свържем и с "Има такъв народ", за да предприемем общи действия по случая. "Изправи се.БГ" настояваме още сега, под егидата на президента, да бъде създадена комисия със служебния вътрешен министър, омбудсмана, правозащитни организации, разследващи журналисти. Те да изяснят цялата истина при пълна публичност, особено във времето до избирането на новото правителство. Не може такова погазване на човешките права да е без последствия", призова Манолова.

Тя посочи, че в 46-то Народно събрание ще бъде създадена парламентарна комисия, която да изясни цялата истина и да провери кои политици по времето на Борисов са подслушвани незаконно.

"Първата и най-важна крачка е изясняване на истината. "Изправи се.БГ" и българските граждани искат да знаят имало ли е злоупотреба с власт с участието на специалните служби срещу опозицията. Незабавно компетентните институции да започнат да си вършат работата. Вътрешният министър да направи пълно разследване за това подслушвани ли са политици, кои са те, на какво основание, от кои органи, колко време. Също така и виновните лица да са наказани, ако става дума за незаконно подслушване", призова Манолова и направи аналог с подслушване на политици в рамките на Европейския съюз.

По думите й това е безобразна практика, тежко нарушение, опит за натиск и рекет над всеки, който е бил срещу правителството на Борисов.

По-рано съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от обявените проверки за незаконното подслушване. Според него само така ще може да има доверие в резултатите от тези проверки.

"Такава проверка може да се направи само по един-единствен начин - тя трябва да стане бързо. Защото проверката за това подадени ли са искания, унищожени ли са веществени доказателствени средства, какво става с архива (нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен), имало ли е такова нещо. Тези проверки се правят за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с пълна информация кои са лицата, които са били обект на проверки, на какви основания се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали", каза той във видео, излъчено на живо във Фейсбук.

Иванов заяви, че вече никой не вярва на проверките на прокуратурата, защото обикновено тя се включва да "замита" скандалите. И припомни записа от кампанията за евроизборите с участието на Бойко Борисов, тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, в който се говори за планирани операции срещу хора, за които премиерът се заканва, че ще им избие зъбите.

"Ние искахме тогава прокуратурата да провери тези записи, но прокуратурата отказа", коментира Иванов.

И призова в службите да влязат нови хора, които да гарантират обективност на проверките и да предотвратят замитането на следите. Призова главния прокурор Иван Гешев да подготвя оставката си заради предполагаемо съучастие в подслушването.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пък заяви, че информацията за подслушвани политици е "чудовищна" и сравни случващото се с аферата "Уотъргейт" в САЩ през 70-те години на миналия век.

"Това показва, че държавата не е била управлявана от Демокрацията, а от Мафията. Била е овладяна от мафиотски структури, които са използвали държавата за личните си интереси и не са се притеснявали въобще да използват силовите служби на държавата за личните си интереси. За хората, поръчали и извършили това престъпление, веднага трябва да последва обвинение, съд и присъда. Само така ще покажем, че в България все още има остатъци от демократична и правова държава", написа във Фейсбук Трифонов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също призова:

"Настояваме да се изнесе истината, абсолютно недопустимо, в демократична държава по този начин да се подслушва политици и то преди избори с оглед вероятно да се събира информация, така че чакаме органите да реагират и информират обществото".

"Според мен не е нормално да се подслушват хора, без да има издадена съдебна заповед", коментира и финансовият министър Асен Василев.