Европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания не е предмет на спор и България винаги ги подкрепя, заяви българският премиер Стефан Янев в специално интервю за информационната агенция на Република Северна Македония МИА, цитирана от БТА. Премиерът посочи, че позицията на София по отношение на европейската интеграция на Скопие е ясна и е потвърдена от българския парламент през есента на 2019 г.

"Това, което е създадено като отношения между Република Северна Македония и България в момента, е наследство от най-малко четири-пет години назaд. Знаете, че през 2017 г. бе подписан Договорът за добросъседство, който би трябвало да бъде този инструмент, който да направи възможна бързата европейска интеграция на Македония. За съжаление, аз не обвинявам едната страна, и двете страни имат вина, че този договор, колкото и добронамерено да е написан, не предпостави необходимостта от някакъв ясен механизъм за оценка на напредъка по отношение на проблемите, които би трябвало Договорът да реши", каза Янев.

Той подчерта, че се радва, че днес ще бъде домакин на премиера Зоран Заев и ще могат да се видят, както каза, "като приятели, като съседи и като братя" и да разговарят за неща, които зависят от тях.

"Трябва да седнем на масата и да се разберем. Трябва ни диалог, трябва ни разбиране за отношенията ни и за това, което искаме да постигнем в интерес на нашите граждани, за да намерим общите си интереси, къде е пресечната точка на тези интереси. И въз основа на общите интереси да градим общо бъдеще", добави Янев.

Той подчерта, че е отговорност на двете правителства да седнат и да работят прагматично по варианти как да се излезе от сегашната ситуация.

"Имаме предложения, предполагам, че и македонската страна ще донесе свои предложения, ще седнем и ще разговаряме. В близко бъдеще, да сме живи и здрави, изборите са през юли, към края на юли или през авуст ще имаме парламент и ако сме направили нещо по време на служебното правителство, парламентът ще каже да или не и да вървим напред", изтъкна Янев.

В специалното интервю за МИА премиерът Янев говори и за работата на Смесената комисия по историческите въпроси, за ползите от Коридор номер 8, за американския поглед към положението на Балканите и заповедта на президента Джо Байдън относно заплахите за стабилността на Балканите, както и за ситуацията в България, преди всичко от гледна точка на борбата против корупцията, предоставянето на българско гражданство и последиците от Закона Магнитски.