Лидерът на "Български възход" и бивш служебен премиер Стефан Янев отрече участие на патрията му в новото ляво обединение, анонсирано преди дни от Корнелия Нинова

В понеделник лидерката на БСП заяви: "Днес провеждаме среща с 16 партии, с които си сътрудничихме на месните избори. Това са партии от левия спектър, център и патриотични организации. Преди изборите си поставихме цел, заедно да променим досегашния модел на управление ка ГЕРБ и постигнахме добри резултати.". 

Тя уточни, че това са партии, с които БСП има избрани кметове и общински съветници и с които формира мнозинства в общинските съвети по места.

"Тоест това вече е изпитано партньорство. Стъпвайки на този опит, сме се събрали да разговаряме как да го продължим и как да направим един голям фронт ляво-център-патриотичнен. Първата ни конкретна тема е бюджетът, как да си сътрудничим по тази тема, какви предложения да направим като парламентарно представена партия", допълни Нинова.

На срещата Атанас Зафиров, като заместник-председател на БСП по коалиционната политика, приветства представители на "Български възход", Партия на зелените, ПП "Свобода", Политически клуб "Тракия", ПП "Българската левица", ПП "Правото", ПП "Български социалдемократи", ПП "Нова зора", ПП "Българската пролет", ПП МИР, Политическо движение "Социалдемократи", "Движение за социален хуманизъм", ПП "Съюз за отечеството", ПК "Екогласност", ПД "Социалдемократи".

 Два дни по-късно обаче Стефан Янев я опроверга: 

"Позиция на ПП "Български възход" относно организирана от "БСП за България" среща за отчитане на резултатите от проведените местни избори

На 27.11.2023г. ПП "Български възход" се отзова на поканата на "БСП за България" за обсъждане на резултатите от изборите в общините, в които подкрепихме общи кандидати.

Във връзка с тиражирани в медиите изказвания и откровени спекулации за участие в широка коалиция, организирана от "БСП за България", категорично заявяваме, че ПП "Български възход" е самостоятелен политически субект и на този етап не обсъжда обединения с други политически партии.", написа лидерът на "Български възход" във Фейсбук.