С категорично мнозинство от 225 гласа "за" и 7 "въздържал се" лидерът на шведската социалдемократическа партия Стефан Льовен беше избран за нов президент на ПЕС. На поста той наследява Сергей Станишев, който се отказа от 5-и мандат след 11 години начело на европейските социалисти.

Емоционалното предаване на щафетата вляво се състоя по време на конгреса на партията в зала "Верти" в Берлин днес.

Стефан Льовен разказа, че в тежките години след Втората световна война майка му го е оставила в сиропиталище, а по-късно е бил осиновен. "Живеем в много сложно време. Сега и днес решаваме какво ще кажат за нас следващите поколения и какво ще пише в учебниците. Искам да пише, че сме направили важни стъпки да спасим планетата", заяви Льовен. 

Преди това, по време на лидерската си реч, Сергей Станишев поздрави от трибуната Льовен. Той го описа като "отдаден европеец", в чиито "добри ръце" гарантират доброто бъдеще на лявото политическо семейство.

На конгреса с категорично мнозинство ПЕС прие и своята резолюция с план за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия, призив за справедлив Зелен преход, като изход от енергийната криза, както и предложения за намаляване на неравенствата и гарантиране на работните места в ЕС.

В документа се изразява и категорична подкрепа за членството на България в Шенген.

"Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отлагане." Призивът беше приет в текста от 33 партии-членки на лявото политическо семейство, от които 13 са управляващи или част от управляващата коалиция в страните си.

Отговорът на социалистите за кризата - Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия

Централно място в резолюцията, озаглавена "С кураж за Европа: да изведем Европа от кризите", заема инициативата за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия. Социалистите предлагат редица мерки, сред които съвместни обществени поръчки, адаптиране на правилата за държавна помощ, преразглеждане и регулиране на енергийния пазар, както и създаване на всеобхватна европейска инфраструктура за съхранение на енергия. Според лявото политическо семейство така ще се овладеят нестабилността и спекулациите, а сметките за енергия ще бъдат ефективно намалени. Сред предвидените инициативи е и продължаването на Инструмента за подкрепа срещу рисковете от безработица (SURE), който беше приложен успешно по предложение на ПЕС по време на Ковид кризата и осигури финансова помощ в размер до 100 млрд. евро за държавите-членки.

ПЕС предлага Европейски закон за бедността

Като част от неотложните мерки в сферата на социалната политика, лявото политическо семейство предлага провеждане на Социален форум на високо равнище два пъти годишно, включването на Протокол за социален напредък към Договора за ЕС, както и Европейски закон за борба с бедността:

"Ангажиментът ни за пълна заетост и гарантиране на работните места остава в основата на нашите прогресивни обещания и политически действия. Като социалисти и демократи, ние поставяме благосъстоянието на хората и социалната справедливост в центъра на политическите си действия в ЕС и в нашите страни, както доказаха социалните срещи на върха в Гьотеборг и в Порто. Ето защо, Договорът за ЕС трябва да включва Протокол за социален напредък: без основни социални права няма истинска свобода. Оставаме ангажирани с целта за нула смъртни трудови злополуки и призоваваме за план за действие на ЕС за постигане на тази цел. Обществените поръчки трябва да насърчават високите социални стандарти и добрите практики на колективно договаряне. Предвид трайно високите нива на бедност в Европа и настоящата криза с разходите за живот, причинена от високата инфлация, ние се застъпваме за въвеждането на Европейски закон за борба с бедността, който да задължи ЕС и неговите държави-членки да работят за пълното изкореняване на бедността в Европа до 2050 г."

Снимка: Dir.bg

Социалистите предупреждават, че климатичната криза може да предизвика социални неравенства

Според европейската левица, кризата с войната в Украйна ясно показва, "че инфлационната динамика може да се отдаде по-скоро на цената и нестабилността на енергията от изкопаеми горива, отколкото на мерките за преход към система за възобновяеми източници", а Зеленият преход е още по-неотложен с оглед на гарантиране на енергийната независимост на ЕС.

"Нашият избор е Европейският зелен преход да ни прехвърли възможно най-бързо към нови икономически, промишлени и селскостопански системи, като не изоставя никого и гарантира, че работниците и най-уязвимите няма да платят сметката и да страдат от последиците.

Климатичната и екологичната криза може да отприщи изцяло нов източник на социална несправедливост. Ако тази нарастваща несправедливост не бъде преодоляна, ще се появят още повече неравенства и ще се задълбочи социалната криза. Лявото политическо семейство се ангажира да не жертваме социалния за сметка на екологичния прогрес."

В резолюцията на ПЕС се обръща специално внимание на социалните аспекти на прехода и се призовава за подкрепа за най-засегнатите слоеве от обществото.

Снимка: Dir.bg

Цената на войната не трябва да бъде плащана от най-бедните

По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат руската агресия и изразяват солидарност с украинския народ, като заявяват, че негативните последици и цената от конфликта не трябва да бъде плащани от най-бедните.

"Европа е в разгара на ужасяваща война, каквато смятахме, че никога повече няма да видим на нашия континент. Изразихме солидарност с украинския народ, както и милиони европейски граждани, и ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини. Солидарността с украинския народ е символ на ценности като свобода, демокрация и основни права. ПЕС осъжда незаконната, неоправдана и непровокирана агресия. Очевидно е, че свободата и равенството могат да бъдат защитавани и насърчавани само със силен, справедлив и единен Европейски съюз. Ясно е също така, че войната се отразява на ежедневието на европейските граждани чрез по-високи цени на храните и енергията, нарушени вериги за доставки и много други аспекти. Трябва да гарантираме, че ще преодолеем неравенствата и че най-бедните няма да са тези, които ще платят най-високата цена. Европа трябва да се възползва от този импулс, за да се превърне в Съюз, който предлага просперитет на своите граждани и е готов за предизвикателствата на нашето време, включително чрез повече интеграция и повече сътрудничество. Времената на промени и предизвикателства са времена за единство и решителни действия."

Снимка: Dir.bg

В резолюцията лявото политическо семейство откроява още най-успешните си инициативи в последните години, сред които Европейския стълб на социалните права, Плана за възстановяване на Европа - Следващо поколение ЕС, Детската гаранция, Стратегията за правата на хората с увреждания и Фонда за справедлив преход. ПЕС се ангажира с мерки, така че "ЕС не само да действа в отговор на кризи, а да е готов да ги предотврати." Социалистите заявяват също, че ще продължат "работата за подобряване на живота на всеки европеец" и заявяват готовност да спечелят европейските избори през 2024 г. като най-голямата партия.

Снимка: Dir.bg