"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" се договориха да подготвят ясно разписана управленска програма с ясни задачи и срокове за период от 6 месеца. Работата по нея започва в понеделник, стана ясно след ПП получиха "да" от БСП и ДБ за кабинет "Асен Василев". 

Трите формации за тази цел ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, за да изработят тази програма. И от трите партии се обединиха и около това, че дефектът на предишното правителство е била лошата комуникация. На тази първа среща за съставяне на кабинет днес разговор за министерства и постове не е имало.

До вторник-сряда ще стане ясна структурата на правителството на кабинета "Асен Василев", каза председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски по NOVA NEWS по повод приключения първи кръг от преговори между ПП, БСП и ДБ.

На въпрос дали БСП ще има същите министри в новия кабинет като в този на Кирил Петков, той каза:

"Не сме го говорили. Ние на нашите министри сме дали висока положителна оценка за участие във властта и вторник-сряда ще седнем, ще обсъдим и вероятно може би ще продължим със същите министерства", каза депутатът.

Свиленски съобщи, че днес е взето решение по трима представители от парламентарните групи, които подкрепят мандата а ПП за кабинет, да подготвят конкретни законодателни инициативи в конкретни срокове в рамките на следващите 6 месеца.

По темата за изгонването на руските дипломати от страната ни Свиленски бе категоричен, че България ще пострада повече, отколкото Русия, ако се влошат дипломатическите взаимоотношения между страните и БСП продължава да настоява за диалог. Той напомни, че са внесли предложение за отмяна на нотатата в НС и макар да разбира, че е вероятно това да не е възможно, критиките им за изгонените по този начин дипломати продължават. Продължават да настояват и за отстраняване на председателя на ДАНС.

От ПП вече представиха 8 приоритета, около които бъдещият проектокабинет ще се обедини. Сред тях са борбата с корупцията, съдебната реформа, 22-те законодателни промени, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, и избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи.

Към тях БСП поиска да се допълнят социалните политики, здравеопазването, образованието и стабилна икономиката. Говорили и за слабостите в комуникацията в предишния кабинет.

От ДБ обявиха, че винаги гледат да са радикални реалисти. И от тази гледна точка оценяват колко ще бъде трудно, но смятат, че трябва енергично да се действа. Чутите заявки от мандатоносителя са били убедителни.

"Аз излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм. Мисля, че всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към изборите е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. И за мен това е най-големият залог, че мандатоносителите и Асен Василев ще успеят. Ние от ДБ червени линии не сме чертали. Смятаме, че има национални задачи и трябва да се работи за тях. И запазвайки онези анагажименти пред избирателите за борба с корупцията, по конкретни теми по необходимост конституционна, ще трябва да се търси съгласие. Тоест ще трябва да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по националните теми и приоритети", заяви Христо Иванов.

От ПП ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група. Не изключи ПП да изпрати покани и към други народни представители, извън независимите депутати, отцепили се от ИТН. Но вратата на ПП е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Кандидат-премиерът Асен Василев уточни, че новата програма на проекто кабинета ще бъде изготвена следващата седмица. Работата по нея започва в понеделник.

Не се очакват драстични промени в структурния състав на кабинета "Василев". "По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка", каза кандидат-премиерът на "Продължаваме промяната"