"Демократична България" потвърди готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната" (ПП), каза след края на консултациите в Народното събрание (НС) съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той подчерта, че за тях е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат.

Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори. Ще участваме с целия ресурс, който имаме, каза съпредседателят на Демоктратична България Христо Иванов.

По думите му свършеното през последните 6 месеца от правителството на Петков дава много добра основа, от която да се продължи.

Обсъдена е програмата, като споделят оценката да се стъпи върху ясна програма, която да извежда приоритети. Добави като тема конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген и еврозоната. Също така укрепване на сектор "Сигурност" и модернизиране на армията. Към темата за образованието бихме искали да добавим по-активна дейност по отношение на културната дейност и демографията.

От ДБ са обсъдили необходимостта от изграждането на един много по-добър модел на координация и взимане на решения между мнозинството и изпълнителната власт, включително и излизането от феодализацията по различни сектори. Това трябва да бъде преодоляно, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Винаги гледаме да сме радикални реалисти. Оценяваме колко ще бъде трудно, но трябва да се действа енергично и се радваме, че заявките, които чухме от мандатоносителя, са убедителни, каза Иванов на въпрос дали е оптимист, че ще бъде съставено ново правителство в този парламент.

"Излизаме по-скоро с оптимизъм, защото всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. Има ясни приоритети и задачи, и който не застане зад тях и се отиде на избори, ще бъде наказан. Това е най-важният залог, че колкото и да е сложно, мандатоносителите и Асен Василев ще успеят, коментира още Иванов.

"Ние имаме конкретни изводи от това, че на предишния етап, заради различия в представата как се правят политики с някои от субектите не можахме да изградим добър процес по взимането на решение и това доведе до фактор нестабилност и късо съединение, но съм убеден, че сега ще е по-добре", каза още Иванов.

От ДБ не са чертали червени линии.

"Смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност", каза Христо Иванов.

За ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента, стана ясно от думите на Христо Иванов. Преди това от "БСП за България" настояха в програмата да продължи социалният вектор, да се наблегне на образованието, здравеопазването.

Както и с "БСП за България", имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи и номинираният за премиер от ПП Асен Василев.

Асен Василев каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група. Структура и персонален състав не са обсъждани, допълни Василев.

По македонския въпрос ние си свършихме работата. Колегите от РС Македония смятат, че това е пробългарско предложение, заяви още Асен Василев на излизане от срещата за коалиционни преговори с ДБ.

Нека сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблем на съседите, а не на нас, подчерта Василев.