Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, каза вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, който е и предложението за премиер при връчения от президента мандат за съставяне на кабинет в рамките на действащия парламент. Изявлението му беше направено след среща между "Продължаваме Промяната" и БСП в кулоарите на парламента.

"Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството, също така постигнахме съгласие да се изготви в много кратни срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с много ясни срокове и ангажименти за това какво се случва до края на годината като реформи и като необходими дейности", каза Асен Василев.

На свой ред лидърт на БСП Корнелия Нинова посочи, че на първата среща от преговорния процес са отчели "доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко".

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза след срещата Корнелия Нинова, председател на БСП. Разбрахме се екипи от по трима души да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна програма за шест месеца, посочи тя.

Нинова уточни, че ПП са се съгласили в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката, както и те приемат техните приоритети - борба с корупцията, КПКОНПИ, промени в съдебната система.

Отчели са като слабост и грешки в комуникацията и предлагат нов начин на взимане на решения в коалициония съвет с изграждането на секретариат.

"Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за Бългаия може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма - както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата", каза Нинова.

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка, уточни лидерът на БСП.

На срещата е обсъден е и въпросът с руските дипломати.

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализила диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес", каза Нинова.

Василев допълни: "Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота".

Асен Василев обаче бе категоричен, че отзоваването руските дипломати не подлежи на промяна.

На въпрос дали ще влючат в преговорите за съставяне на кабинет "Има такъв народ" Василев посочи, че вратата окончателно е затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов, но не изключи да има такива с депутатите на "ИТН", "ако могат да вземат самостоятелни решения", а не "давани от диванче".

Василев допълни, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори.

След преговорите с БСП Асен Василев, заедно с премиера в оставка Кирил Петков, бившия председател на парламента Никола Минчев и лидерът на парламентарната група Андрей Гюров, започна преговори с парламентарната група на "Демократична България".