"Това, което виждаме, е доста сериозна нестабилност в новата коалиция, особено по темата за назначенията", каза тази вечер пред журналисти във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Нейната позиция беше, че г-жа Лорер е станала жертва на "кървавия подпис" на един министър.

На въпрос дали ще се събере мнозинство за импийчмънт на президента, Йотова посочи, че тези, които призовават за такава стъпка, е редно да си го осигурят.

За отношенията в управляващата коалиция вицепрезидентът каза, че иска да вярва, че премиерът акад. Николай Денков ще има мъжка дума. "Дано да затвърди впечатлението у българските граждани, че той е министър-председател, а не г-н Асен Василев", посочи Йотова, цитирана от БТА.

За ситуацията с главния прокурор тя коментира, че не е сериозно към Конституцията да се подхожда по лековат начин и позициите да се променят бързо и подчерта, че все още няма цялостно предложение за съдебна реформа у нас. Йотова изрази надежда, че в парламента има разумни и мъдри хора, които знаят, че когато се пипа основният закон на държавата, това не е за ден или два, а предопределя живота на българите поколения напред. За отстраняването на главния прокурор тя коментира още, че първо трябва да се изчака решението на Конституционния съд.

За издаването на указ от президента по тази тема тя посочи, че в какъв срок ще стане това, може да реши единствено и само държавният глава. "Аз мога да уверя, че нито натиск, нито емоции ще му повлияят", допълни Йотова. По думите ѝ преди да се вземе решение, е необходимо да се видят и внимателно да се преценят аргументите на Висшия съдебен съвет. Това ще помогне позицията на президента да бъде достатъчно аргументирана, каквато беше и при назначаването на Иван Гешев, каза Илияна Йотова.