В 15,30 часа в зала "Запад" подписите си под коалиционното споразумение поставиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачите на РБ - Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Борислав Великов.
Присъстваха и бъдещи министри във втория кабинет на Борисов.

Вижте снимки >>>

В коалиционното споразумение се казва, че ГЕРБ и РБ обединяват своите усилия за създаване на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от това правителство.

"В тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис. Положихме неимоверни усилия. Над 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Направихме компромиси с едно нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство”, заяви Борисов.

По думите му условието да е премиер никога не е било препъникамък.

Борисов подчерта, че ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има, и се надява то да има дълъг живот.

Преговорите не бяха лесни, но трудното започва оттук-нататък, заяви от името на РБ Меглена Кунева.

Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това. Знаем, че за да можем да имаме стандарт на живот като европейския, трябва да направим необходимото”, добави тя.

След това бе подписана декларация за подкрепа на бъдещото управление между ГЕРБ и Патриотичния фронт, с която те застават зад новото правителство, без да участват в него.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който положи подписа си, заяви, че декларират готовност за парламентарна подкрепа към новото правителство по определени политики, но си запазват правото да не са съгласни по някои въпроси.

По-късно, в друга зала по настояване на АБВ, и те подписаха споразумене за партньорство с ГЕРБ. Малко по-рано от партията на Георги Първанов обявиха, че ще подкрепят кабинета, а Ивайло Калфин не само ще е социален министър, но и вицепремиер.

Преговорите с АБВ са водени в парламента, виждам г-н Първанов за първи път от години, и мисля, че за първи път подобна коалиция се прави толкова публично и пред очите на хората, коментира Борисов, като подчерта, че уточнява това, за да няма спекулации.

Той благодари на колегите си от АБВ, които, по думите му, са водили безспорно остра кампания срещу тях.

Ако резултатите от изборите бяха различни и БСП не бяха паднали толкова много, ние щяхме да говорим първо с тях”, добави лидерът на ГЕРБ.

Поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация, но АБВ си запазва правото да отстоява своите позиции, където не са постигнали съгласие – данъчна система (прогресивен данък), ДДС върху лекарствата, заяви Първанов.

След това представителите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ отидоха в президентството, където Бойко Борисов, като кандидат за премиер, представи на Росен Плевнелиев успешно реализирания проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава заяви, че ще издаде още днес указ, с който ще предложи на парламента да гласуват структурата и съставът на кабинета. Това ще стане стане в пленарната зала утре.

Преди да бъдат обявени министрите Плевнелиев и Борисов се оттеглиха за да обсъдят предложените имена.

Малко по-рано Гражданският съвет на РБ се обяви категорично срещу номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката. Това наложи спешно заседание на групата, на която бе обсъдена кандидатурата му.

В крайна сметка Бойко Борисов изчете имената на министрите и Лукарски е сред тях.

По-рано самият той заяви, че има самочувствието и опита да поема поста, макар да е юрист по образование.


Прочетете пълните текстове на
Коалиционното споразумение и Програмната декларация.

АНКЕТА: Одобрявате ли формулата за управление 2+2?