След като изтече информация, че е в списъка със състава на новия кабинет, Лукарски заяви: "Да, бих бил министър".

Роден през 1972 година, той е завършил Националната гимназия за древни езици и култури, а след това право в СУ "Св. Климент Охридски".

На недоволството в социалните мрежи, че няма нужното образование, днес един от водачите на Реформаторския блок отговори:

"Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката се решава и гласува на друго място. Не тук. Но, във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа:

Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика. Тоест, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото
".

Според Лукарски в Министерство на икономиката всичко опира до прилагането на правни регулации и министърът няма за задача да прави планова икономика, а да работи за регулиране и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, "да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол", добавя той.

И подчертава, че е работил в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За тези, които не знаели, агенцията е в ресора на икономическото министерство, както и Агенцията за обществени поръчки, на която е външен експерт по Закона за обществените поръчки. В тази сфера се занимавал като адвокат от 6 г.

А като зам.-кмет на район "Младост", "по същината си петият по големина град в България", отговарял за търговската дейност и общинската собственост, както и за регулацията на малкия и среден бизнес.

"Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за директор на МВФ, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в РБ", подчертава лидерът на СДС.

Той изтъква, че кандидатурата му е била издигната от лидера на ДСБ Радан Кънев.

Самият Кънев коментира, че Божидар Лукарски е достатъчно подготвен за министър на икономиката и че има много сериозна визитка за този пост.

Аз самият съм юрист и съм последния човек, който ще каже, че юристите могат да бъдат само министри на правосъдието. Оттам нататък кой с какво може да се справи много бързо се вижда”, каза още той.

Следобед Гражданският съвет на Реформаторския блок се обяви категорично срещу номинацията на лидера на СДС за министър на икономиката.

В специална декларация те заявяват, че излъчването на кандидатите за членове на кабинета може да бъде резултат единствено от колективната воля на политическите органи на двете преговарящи страни, защото само такъв порядък на вземане на решения би гарантирал, че членовете на кабинета ще носят отговорност за управлението и че ще бъдат зависими от правилата, установени в коалиционното споразумение.

От съвета са  изненадани от информациите, че министър на икономиката ще бъде Лукарски.

До днес нито членовете на Гражданския съвет, нито лидерите на партиите в РБ знаели кой е предложил кандидатурата.