Служители на Министерството на външните работи (МВнР) излязоха на едночасов протест в 8,30 часа на площад "Независимост" с искания за достойно заплащане в системата на ведомството и за достойно бъдеще на българската дипломатическа служба.

Служителите са в стачка от 2 декември и очакват да се подпише споразумение с ръководството на Министерството за първоначално увеличение от 30 процента на заплатите от 1 януари.

"Надяваме се до края на годината да има някакъв видим резултат и въпросът да бъде решен по някакъв начин. По закон, за да се прекратят ефективните стачни действия, трябва да сключим споразумение с нашия работодател, т.е. министъра на външните работи, оставаме в стачна готовност. Т.е. в готовност да продължим в някакъв момент стачните действия", заявиха протестиращите пред БНР.

Служителите изразиха подкрепа за думите на служебния премиер Гълъб Донев от парламентарния контрол миналия петък, който увери, че този месец проблемът с възнаграждението им ще бъде решен. И обявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестите ще продължат с включване и на задграничните ни представителства.

Стачните действия в министерството започнаха на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Ден преди ефективната стачка външният министър Николай Милков съобщи, че е поискал 30% увеличение на заплатите в министерството.

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане за достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърлиха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.