Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) започват стачни действия във ведомството от днес. Исканията им са за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Днес служителите на ведомството ще отидат на работа, но няма да изпълняват служебните си задължения, обясни за БТА председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическите служби (ПОДСДС) Мартин Колев.

По думите му към момента не е предвидено те да излизат на протест пред министерството. Колев припомни, че служителите са направили това в сряда. Тогава около двеста стачкуващи хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Служителите на Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк заставаме заедно в подкрепа на стачните действия, предприети от синдикалната организация на МВнР, се посочва в публикация на фейсбук страницата на представителството. Провеждането на ефективна външна политика е пряко зависимо от осигуряването на адекватно финансиране за МВнР. Крайно време е външната политика да получи полагаемото ѝ се място сред приоритетите на българската държава, а служителите на МВнР в България и в чужбина да получат възнаграждения, отговарящи на висококвалифицирания, натоварен и отговорен характер на нашата дейност, заявяват от постоянното ни представителство към ООН.

На брифинг в МВнР в четвъртък зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че външният министър Николай Милков е изготвил доклад с предложение за 30% увеличение на заплатите на служителите в дипломатическата служба, отправен към премиера Гълъб Донев. По думите на Коджабашев нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А че такова увеличение е необходимо, това е безспорно, заяви Коджабашев.