Служителите във външното ни министерство, които протестират с искане за по-високи заплати, започват ефективна стачка. Исканията на служителите са за 100% увеличение на заплатите и командировъчните. Външният министър Николай Милков вече е изпратил доклад до Министерския съвет с искане за 30% увеличение на възнагражденията, което ще изисква 8,5 млн. лв.

Това, което се случва във външно министерство е безпрецедентно в нашата история. Никога досега служителите не са били докарвани до положение да търсят защита на своите професионални права чрез ефективни стачни действия. Това означава едно голямо падение на българската държава, заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ експертът по национална сигурност и бивш министър на отбраната Бойко Ноев.

"Външната функция на държавата не са коктейли, срещи и снимки пред камери. Това е ежедневна, изключително напрегната дейност, която изисква сериозни познания, усилия, познавания на езици. Така че отношението към нашите дипломати и служители на министерството е несправедливо и те са в пълното си основание да търсят своите права", обясни Бойко Ноев.

По отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство, Бойко Ноев заяви, че страната ни е изпълнила всички изисквания да бъде част от Шенген.

"Една държава членка на ЕС да бъде част от Шенгенското пространство е една от формите, един от показателите за пълна интегрираност в европейските структури, заедно с еврото, с общата валута. Тези два фактора - Шенген и еврото, всеки един поотделно и двата заедно придават завършеност на процеса на европейската интеграция. Шенген е изключително политически въпрос", каза Ноев.

По думите му отношението към България е изключително несправедливо. Нидерландия е държавата, която несправедливо по политически и някои личностни причини спира членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, добави Бойко Ноев.