"В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт", заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев на брифинг в Министерски съвет "във връзка със засилената активност на прокуратурата в последните дни".

"Както знаете, на разпит в прокуратурата бяха извикани новият директор на ГДБОП - точно два дни след назначението му, новият председател на ДАНС на следващия ден след като беше назначен, както и зам.-председателят на ДАТО, който беше извикан броени дни след назначаването на вътрешния министър", изброи той пред журналистите. 

Кутев добави, че "снощи беше привикан" и началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция" "г-н Ангел Папалезов", който по неофициална информация е разследван от месеци заради контактите с бизнесмена Васил Божков. По думите на Кутев му е направен личен обиск и претърсване в жилището му, разпитван е бил и като свидетел, без преди това да има повдигнато обвинение. Днес на Папалезов беше повдигнато такова - за участие в организирана престъпна група за трафик на антики и пране на пари.

"Виждаме как, след президентската институция, прокуратурата влиза със сила в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите", допълни той, като подчерта, че е важно да си дадем сметка за значението на държавността.

Кутев подчерта, че в правителството са разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи.

Той изтъкна, че подкрепят всички усилия за преследване на престъпници, но са "разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят и осуетяване на проверки в системата на МВР".

"Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в страната", каза още говорителят на служебния кабинет.

Накрая Антон Кутев изрази съжаление, че няма да може да отговаря на въпроси, но изтъкна, че не може да го прави, когато се отнася до МВР и прокуратурата.

Вижте цялото му изявление:

За 19, 00 часа днес пред Съдебната палата е насрочен протест срещу действията на прокуратурата, организиран от "Правосъдие за всеки".