Повдигнаха обвинения на висшият полицай Ангел Папалезов за участие в организирана престъпна група за трафик на антики и пране на пари. Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов е бил разследван от месеци заради контактите си с Васил Божков. 

Вчера бяха извършени обиски в кабинета и дома му, които са резултат от предварително планирана акция. 

Висшия полицай Ангел Папалезов наследява поста от Кирил Христосков. Христосков се пенсионира, след което започва работа във Фондация "Тракия" на Васил Божков. 

Специализирана прокуратура извърши действия по разследването по досъдебно производство срещу организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и за изпиране на пари, съобщиха от прокуратурата. Това е станало с разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд на 01.06.2021 г., след което са извършени претърсвания в имот и в служебния кабинет на действащ висш служител от Главна дирекция "Национална полиция".

Разследването по досъдебното производство на Специализирана прокуратура продължава.

Според БНТ, Ангел Папалезов, миналата седмица, е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков. 

Преди ден той е отстранен от проверяващия екип.

Късно снощи пред уебсайта bird.bg служебният министър Бойко Рашков коментира, че прокуратурата е влязла в МВР и прави обиски, като целта е да се прикрие истината за подслушванията на политици.

"Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборната обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, само защото на някой не му харесва това". Така говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред БТА казаното снощи от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че държавното обвинение започнало обиски на членове на групата, която проверява твърденията за незаконни подслушвания.

Милева заяви, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки. И допълни, че държавното обвинение стриктно прилага закона, очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи в борбата с престъпността, защото това е в интерес на българските граждани.