Унгарският евродепутат, който подаде оставка заради гейоргия с наркотици, прекъсната от полицията, се извини за "личния си провал".

В изявление за унгарските медии Йозеф Сайер подробно описва случилото в Брюксел, но категорично отрича да е употребявал наркотици, въпреки че във вещите му е открито хапче екстази. "Извинявам се на семейството си, на колегите ми, на избирателите ми. Моля ги да оценят тази моя грешка спрямо 30-те години на отдадена и тежка работа. Нарушението е само мое. Аз съм човекът, който трябва да поеме отговорността за него", написа той в оставката си. 

Сайер вече е част от разследване за нарушаване на COVID мерките и за притежание на наркотични вещества. От Европарламента уточниха, че имунитетът засяга професионалните изяви на депутатите, но не и личния им живот, предаде БНТ.

Вчера унгарецът подаде оставка след медийното избухване на скандала. "Това, което направи нашият колега Йозеф Сайер, не се вписва в ценностите на нашата политическа общност. Няма да забравим и да отречем тридесетгодишната му работа, но действията му са неприемливи и незащитими. След случилото се, той взе единственото правилно решение, като подаде оставка на мандата си на Европейския парламент и напусна Фидес. Признахме решението му", каза Виктор Орбан.

Днес Министерството на външните работи на Естония потвърди, че е задържан и техен дипломат, бил сред участниците на добилото скандална известност гей парти в Брюксел, на което полицията залови 25 мъже и наркотици. "Дипломатът е участвал в мероприятието като частно лице. Той съжалява и се извинява, че е нарушил действащите в Белгия ограничения", се казва в прессъобщение на естонското външно министерство, предаде портала "Делфи". Задържаният естонец е бил съветник в Европейския парламент, а преди това е работил в представителството на Естония в НАТО.

Кварталът в Брюксел, в който се е състояло партито, е известен "гей-район". Именно затова за организатора на оргията - чешкия студент Дейвид Манжелай, противоепидемичните мерки не са аргумент за влизането на полицията. "У дома често идват различни политици - не само белгийски, но и чуждестранни. Унгарецът беше тук за първи път, имах препоръка за него", казва Манжелай, който се закани да пусне жалба срещу полицията.

"Не познавах този мъж. Той е приятел на приятел. Винаги каня по няколко познати на партитата си, а те от своя страна водят свои хора и се забавляваме. Говорим си малко, пием питиета - все едно сме в кафене. Единствената разлика е в това, че междувременно правим секс. Не виждам какво нередно има в това, ние сме пълнолетни мъже, всичко се случва по взаимно съгласие", казва организаторът на оргията.

Около 21:30 ч. в петък съседите на Давид подават сигнал до полицията заради силна музика. Когато униформените влизат в апартамента, заварват 25 голи мъже. Стените са украсени с розови сърца, декоративни паяжини и черепи. Полицаите настояват всеки да се идентифицира. "Но ние дори не носехме бельо, как по дяволите можехме да извадим личните си карти толкова бързо? Това ги ядоса още повече, станаха много недружелюбни и започнаха да обиждат гей-хората", разказва домакинът на нелегалното парти.

Освен Йозеф Сайер, още двама участници в партито са се идентифицирали с дипломатически паспорти - мъже на 43 и 33 г. (те са посочени като "Д.О. (1977) и П.Б. (1987)" в съобщението на полицията).

59-годишният Сайер е женен за една от най-високопоставените жени в съдебната система на Унгария - конституционната съдийка Тюнде Хандо, от която има дъщеря.