Унгарски евродепутат хомофоб подаде оставка след залавяне в групова гей оргия, предадоха белгийските информационните агенции.

Полицията в Брюксел е направила проверка в петък вечерта за незаконно секспарти в гей клуб в центъра на белгийската столица, съобщи кореспондентът на БНТ. На оргията, състояла се на горния етаж над затворен гей бар, са присъствали 25 души, само мъже. Те са получили глоби заради нарушаване на правилата срещу корона вируса. Полицията е открила и наркотици на мястото, споменава се екстази. "Чисто и просто беше един ганг-банг", лаконично заяви един от полицаите, цитиран от местното издание DH.

Белгийските медии съобщават, че на партито на улица "Стенстрад", близо до Гран Плас, са присъствали и няколко дипломати, както и унгарският евродепутат Йозеф Сайер (на снимката вдясно). Той първоначално се опитал да избяга по водосточната тръба, а след като бил заловен се позовал на депутатския си имунитет.

В неделя Сайер неочаквано обяви, че напуска Европейския парламент.

Сайер е един от основателите на партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. От 1994 до 2002 г. той е председател на групата на Фидес в унгарския парламент, а след това става евродепутат. Евродепутатите от Фидес са част от групата на Европейската народна пария в ЕП.

В изявление Сайер признава, че е присъствал на партито в петък. "Съжалявам, че наруших правилата на страната. Постъпката ми беше безотговорна", казва той и допълва, че той не е употребявал наркотици.

Белгийските вестници припомнят, че партията на Орбан Фидес открито се обявява против хората с различна сексуална ориентация.