ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха да седнат и да изработят управленска програма, по подобие на законодателната, а едва след това да решат за състав на кабинета. От ПП-ДБ показаха, че няма да отстъпят от условието те да го предложат с втория мандат, а лидерът на ГЕРБ даде знак за отстъпление, като поясни, че за него това вече не е толкова важно пред спешната нужда да има редовно правителство. Това е резултатът от първата официална среща между лидерите на двете най-големи политически сили, състояла се пред погледа на медиите в парламента. 

Хронологично през какви етапи преминаха продължилите около 40 минути преговори?

Борисов поиска да чуе имена на премиер и министри, от ПП-ДБ казаха, че нямат даден мандат от партиите си за това и отвърнаха с друга отстъпка - именно Асен Василев предложи да се договорят първо за управленска програма и после заедно да излъчат министерския списък. Последва още един реверанс от ГЕРБ - отказаха се от срещи с останалите парламентарни групи, които бяха планирали, докато докрай не изчерпят опциите за правителство с ПП-ДБ.

Всичко това се случи публично, след като лидерите на формациите за първи път седнаха на една маса. Бюджетът и законодателната програма, по която вече се договориха работните групи преди седмица, бяха изведени на първо място в началото на разговора, а тонът - спокоен и без емоции. Нещо повече - Борисов съобщи, че с Кирил Петков вече са се сдобрили и нямало проблем повече между тях.

"С г-н Петков вече сме си простили, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие предлагате кабинет и ние го харесаме, това е друга тема на разговор. Ако сте водили разговори с другите партии и това също трябва да ни го кажете", започна разговора Бойко Борисов от непоколебимата позиция, че двете първи формации трябва да управляват заедно на всяка цена.

И се аргументира, че ГЕРБ няма как да подкрепят "котка в чувал" или "празен чек". 

Още снимки ТУК >>

"Считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин за създаване на правителство. Дали с първия или втория мандат, не е важно за мен, важно е да има редовно правителство дали с първия или с втория, но в противен случай отиваме на шестите избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем отново в същите преговори", каза лидерът на ГЕРБ. 

Той настоя още веднъж да ПП-ДБ ясно да повторят позицията си, че няма да подкрепят първия мандат. И поиска да чуе състав на кабинет - премиер, министри, за да знае ГЕРБ, ако тръгне към подкрепа за втория мандат, кого ще подкрепят

"На хората им омръзна да се занимават с нас. Да не считаме, че сме си самодостатъчни, в парламента има още 4 партии", предупреди Борисов. И допусна, че това не са малко депутати и не трябва да бъдат подценявани, отбеляза той. 

Снимка: Булфото

Кирил Петков пък отвърна, че ще изчакат да видят какво ще стане с първия мандат и тогава ще кажат състава на кабинета. Иначе се съгласи с Борисов и призна, че и той не би подкрепил "празен чек".

"Това от наша гледна точка не е някакъв инат, че ние няма да подкрепим първия мандат. Това беше ясно зададена политика на органите на партиите, плюс нашите избиратели. Ние казваме - искаме правителство, но не искаме да изземваме инициативата. В момента първият мандат е при вас", каза съпредседателят на ПП.

Борисов подчерта, че може да не харесат някои имена от състава, а да са решили преди това да дадат подкрепа за мандата на ПП-ДБ. И така да пропуснат шанса за правителство. 

"Нестандартна е ситуацията, нестандартни са и решенията", коментира опцията Борисов. "В случая първият и вторият са без значение. Самите вие виждате - ако не се разберем за бюджета, а може да се разберем само ние да е 3% дефицит и да е консолидиран, на кого друг ще разчитаме", попита Борисов. И припомни, че иначе идват шести поред избори. Но в случая нашите избиратели са казали - "да, на два избора сте първи, затова направете правителство". Затова, някакво нестандартно решение, Асене, трябва да се намери", обърна се към него лидерът на ГЕРБ. 

Снимка: Булфото

От ПП-ДБ отговориха, че преди да се обсъжда състав на кабинет е важно да се уточнят политиките, които да свърши това правителство. Именно Асен Василев предложи да започнат заедно да разглеждат и обсъждат управленска програма. И ако има съгласие, да започнат да мислят с какъв състав биха я реализирали. Условието обаче е правителството да бъде излъчено от ПП-ДБ, отново повтори той условието им.

"Трябва да се разработи управленска програма, която да каже едно правителство какво да свърши. Нека се консултираме с партийните органи и да видим дали е възможно такъв процес - да предложим разговори първо по правителствената програма", каза Василев. Кирил Петков се съгласи и изрази надежда, че може с ГЕРБ да повторят диалогичния тон от изработването на законодателната програма, когато преговаряха работни групи, излъчени от двете формации.

"Да се опитаме да изчерпим нетрадиционно всичко, което имаме от тези два мандата", одобри предложението на ПП Борисов.

Снимка: Булфото

В началото на разговора партиите започнаха с въпроса за бюджета, неотложното му приемане и попитаха какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков повтори, че ПП-ДБ не могат да подкрепят правителство с първия мандат, защото за това са упълномощени от партиите и избирателите си.

Снимка: Булфото

"Но сме готови да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма. Отворени сме да говорим за други секторни политики - като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно", каза Петков.

"Ако можем да покажем реален прогрес за влизане на тези закони в пленарната зала, би било една реална стъпка напред", смята той.

Десислава Атанасова изреди законопроектите, които стоят на дневен ред и заяви, че още днес двете парламентарни групи са готови да внесат измененията в закона за домашното насилие. Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС потвърди, че те ще подкрепят законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и нямат разминаване с ПП-ДБ по тази тема. Ще подкрепят и законопроекта, разделящ КПКОНПИ на два органа. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан. Атанасова каза още, че очакват последните законопроекти по ПВУ от служебното правителство.

Томислав Дончев акцентира на необходимостта начаса да започне работа по бюджета, но попита кое ще е мнозинството, което ще застане зад него. "Политики можем да развиваме само когато има правителство", предупреди Дончев и посочи, че ако няма, "ние се разпускаме след два месеца".

"За бюджета, да, трябва да седнем да го говорим. Трябва да седнем и с МФ и да огледаме, може би са сбъркали в бюджета", отвърна Асен Василев за допуснати грешки в числата. Томислав Дончев се съгласи, че този разговор трябва да се води заедно с Министерство на финансите. 

Снимка: Булфото

"От нашата коалиция ние ще погледнем много отговорно към тази тема", обеща Кирил Петков. Той вярва, че могат да постигнат с разговори 3% дефицит, за да не се отлага еврозоната. Шенген за нас като коалиция означава всички малки и средни фирми да могат да изнасят, без да чакат на Дунав мост по няколко дни". "Готови сме да поемем отговорността за трите процента дефицит, осъзнавайки, че той е свързан с тези важни приоритети на всички българи", добави той.

"Въпросът е на каква цена и това е същественият въпрос - политически, не технически", вметна относно дефицита Томислав Дончев по въпроса за пътя, по който ще бъде постигнат 3% дефицит.

А с какви позиции влязоха двете формации на тази първа по рода си и безпрецедентна среща?

ГЕРБ-СДС държаха да управляват с подкрепата на втората по големина политическа сила ПП-ДБ с правителство още с първия мандат. ПП-ДБ не бяха съгласни и настояваха това да се случи само с втория. От ГЕРБ не намираха логика в това първи по резултат да подкрепят загубилите на вота. Единственият, който допусна подобна хипотеза, беше председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ, а след срещата днес стана ясно, че Борисов вече е приел и този вариант. Той още предварително успокои, че няма да е премиер и ако ПП-ДБ му откажат подкрепа, е готов и за експертен кабинет, като останалите ПГ в залата може и да го подкрепят. И двете формации признаха, че са в готовност да предлагат и кабинет на малцинството. 

На този фон само преди ден президентът Румен Радев показа ясно, че след консултациите с политическите сили е решил да даде малко повече време на партиите в Народното събрание, за да се разберат за властта и за бюджета, и по тази причина няма да бърза с връчването на първия мандат.

След срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ партията на Борисов планираше да проведе разговори и с всички останали парламентарни групи, но след разговора с Петков и Василев отново направи отстъпка - отлага срещите, докато не се разбере с ПП-ДБ и не изчерпи с тях всички опции за подкрепа на редовен кабинет. Такова било решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.