БСП няма да подкрепи внесения от служебния кабинет бюджет и ще бъде опозиция на кабинет, ако такъв сформират от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това стана ясно след заседание на Изпълнителното бюро.

"Ние няма да подкрепим предложения проектобюджет от служебния кабинет, в него има необосновани разходи и приходи", заяви Корнелия Нинова. 

Соцлидерката определи бюджета като категорично "антисоциален", защото, според нея, се допуска най-бедните и уязвими да понасят най-голямата тежест от кризата. 

Най-необосновани са числата за капиталовите разходи - 10 милиарда лева, смята соцлидерката.

"В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален. Има необосновани разходи, защото са заложени 10 млрд. лв. за капиталови разходи. Това е повече от предходни години, а и практиката показва, че не се харчат. Освен това става дума за 10 млрд. само за половин година. Няма и обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи", заяви лидерът на БСП.

"Занижени приходи, защото се предвижда се отмяна на досегашната практика да се събира 100% дивидент от държавните дружества. Това се променя на 50%, което ощетява бюджета с половин", каза тя.

Нинова поиска финансовата министърка Росица Велкова да бъде изслушана пред парламента по темата за досегашното изпълнение на бюджета.

"За да вземем обективни решения и да знаем как да гласуваме в парламента и какво да предложим, настояваме служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега", обяви лидерката на социалистите. И добави, че иска това да стане в открито заседание, за да знае обществото какво е актуалното състояние на държавата преди да бъде гласуван бюджетът.

Нинова каза още, че групата на социалистите ще разговаря с мандатоносителите в НС, ако бъдат поканени от ГЕРБ и ПП-ДБ, но няма да подкрепи техен кабинет.

"Ако ни покани някой от мандатоносителите - първият или вторият, за подкрепа, ще отидем на среща, ще разговаряме с тях, ще направим вътрешнопартийно допитване. Ако ГЕРБ и ПП съставят правителство, ние ще бъдем опозиция на това правителство", заяви лидерката на БСП.