"Да, България" проведе Третата си национална конференция днес, на която бяха приети резолюция за членство в Европейската народна партия (ЕНП) и за актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство.

Лидерът на партията Христо Иванов обяви, че изборите са лош вариант, но ако няма реформи, по-добре без правителство. Иванов подчерта, че предпочита да се разберат с партньорите от ГЕРБ.

"Лош вариант е търсенето на ново легитимиране на избори", предупреди лидерът на "Да, България". Противопостави се категорично на смяната на Асен Василев, когото нарече "министър Еврозона", както и на отсъствието на военния Тодор Тагарев от следващ кабинет.

В приетата от партията резолюция за актуалната политическа обстановка се посочва още, че от "Да, България" дават положителна оценка за работата на кабинета и постигнатите резултати. 

Условия за продължаване на ротационното управление

Разбираме необходимостта да бъде излъчено правителство, което да гарантира продължаването на реформите и стабилния евроатлантически курс на страната, се посочва в резолюцията, цитирана от БТА.

От формацията смятат, че този формат на ротационно управление с акцент върху програмната основа на необходимите за съставянето му политически компромиси и отстъпки заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, при положение, че бъде постигнат ясен политически ангажимент за конкретни реформи в следните направления:

правосъдие, на основата на концепцията на законопроекта за нов Закон за съдебната власт, изработен от широка работна група в Министерството на правосъдието; реформа на службите за сигурност, на основата на внесените от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП- ДБ) законопроекти; създаване на модерна рамка за киберсигурност с гаранции за ефективен демократичен контрол; попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; създаване на ефективна и ефикасна система за противодействие на дезинформацията и пропагандата.

Според "Да, България" форматът на ротационно управление заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, при положение че бъдат актуализирани управленската и законодателна програми; бъде гарантирано запазване и увеличаване темпото на усилията за присъединяване към еврозоната, завършване на техническото присъединяване към Шенген по суша, модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна, бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии чрез: конкуренция при издигане на номинации; отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации; задълбочени проверки за интегритет, професионални качества и доказана независимост; гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от мнозинството, осигурена чрез ангажимент за общо вземане на решение и вето, аргументирано с конкретните критерии за избор.

При решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.

За да бъдат гарантирани прилагането на тези ангажименти е необходимо договарянето на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и отказ от плаващи мнозинства, подписване на споразумение, уреждащо всички гореописани въпроси, както и механизмите за вземане на решения между страните.

Единствено ясен и конкретен ангажимент за реформи и тяхната планомерна реализация може да обоснове подкрепата за излъчване на кабинет, се посочва в резолюцията.

"Да, България", ДСБ и "Зелено движение" в общ програмен борд, надяват се и ПП да се включи

Да, България" излезе с предложение към ДСБ и "Зелено движение" да консолидираме работата в "Демократична България" с общи заседания на органите на трите формации и програмен борд, който да изготви новата програма на обединението за свободна, сигурна и модерна България, заяви пред журналисти Надежда Йорданова, член на Изпълнителния съвет на формацията, цитирана от БТА.

Покана да се присъедини към програмния борд е отправена и към "Продължаваме промяната". Въпрос на преценка е, очакваме да се включат в дебатите, добави Йорданова. Тя допълни, че за участие в борда ще бъдат поканени и широк кръг експерти.

Това е стъпка към по-добро функциониране на "Демократична България", защото сме длъжни да осигурим по-добро и адекватно представителство на демократично и дясно мислещите хора, обясни бившият правосъден министър в отговор на въпрос дали не е крачка към сливане с ДСБ в една партия.

По-рано пред участниците в конференцията лидерът на ДСБ Атанас Атанасов призова за по-сериозно обединение в "Демократична България" и общи органи.

За резолюцията на конференцията, с която беше даден мандат на ръководните органи да влязат в преговорите с ГЕРБ-СДС и условията Йорданова обясни, че те не са изненадващи. На преден план са поставени реформите, които трябва да бъдат направени и съответно да бъде изготвен писмен документ с разписани ангажименти за реформи и механизъм за вземане на решения. Всички преговори са сложни, надявам се сегашните да са конструктивни и успешни, коментира още Надежда Йорданова.

Решението за кандидатура за ЕНП

"За" ЕНП са гласували 533 делегати, за членство в Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) - 36, а за неприсъединяване към нито едно политическо семейство - 45 души.

В обръщението си към делегатите председателят Христо Иванов препоръча членство в ЕНП.

Трябва на конференцията да се положи основата на нова политическа платформа, да се избере европейско политическо семейство, от което "Да, България" да стане част, и да се формулират организационните задачи, най -добре това да е ЕНП, смята той.

Към ЕНП принадлежат ГЕРБ, СДС и ДСБ, добавя БТА.

Кирил Петков пред националната конференция на "Да, България" и отговорът на кметове от ГЕРБ

Някои кметове на ГЕРБ биха избрали Владислав Горанов за финансов министър, защото се е справил по-добре със заделянето на средствата за общините, коментира Кирил Петков. И уточни, че е разговарял с кметове на ГЕРБ.

Някои кметове на ГЕРБ биха избрали за финансов министър, защото се е справил по-добре със заделянето на средствата за общините, посочи Кирил Петков, като уточни, че е разговарял с кметове на ГЕРБ.

Кирил Петков каза, че е разговарял с кметове на ГЕРБ и те са заявили, че са доволни от бюджета на министъра на финансите в оставка Асен Василев.

"Някои кметове казаха, че по никакъв начин не искат да се връщат към старата система, защото тя означаваше ние да си лежим на опашката, да правим мили очи, да се молим и да се надяваме, че ще бъдем малкото избраници, които ще получат пари от бюджета", добави Петков.

Малко по-късно отговор дойде и от кметове от ГЕРБ, които обвиниха Петков, че се опитва да внесе разделение в партията часове преди началото на преговорите за ротацията, което "е нелепо, недостойно и неетично".

"Ние, кметовете от ГЕРБ, остро възразяваме срещу днешните опити за внушения, които председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков направи. Посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България и то часове преди началото за преговори за управлението на страната в следващите месеци е нелепо, недостойно и неетично", се посочва в позицията, разпространена от пресцентъра на партията.

В ГЕРБ няма лагери, групи, разделения. Има различни мнения, различни идеи, но политическите ни действия винаги са единни.

ГЕРБ е отбор, който винаги е устоявал на всички изпитания и предизвикателства, защото знаем, че само заедно сме силни. Бяхме заедно, когато ни гонеха, изчегъртваха и обвиняваха за всичко. Ще останем заедно и ще работим в интерес на хората и няма да позволим дневният ред в държавата да бъде подменен с дребни политически интриги и измислени обвинения. Защото така решиха избирателите на последните парламентарни избори. Освен това считаме за поредното политическо нахалство присвояването на правото да се говори еднолично от името на законно избрани кметове на общини в България, се посочва в прессъобщението.

Използваме случая да припомним, че приемането на бюджета за 2024 година, основното изискване на ГЕРБ, за да го подкрепи, беше в него да бъдат включени приоритетните проекти на всяка една община. Алармираме, че близо три месеца след приемането на държавната план-сметка, отпуснатото финансиране за проекти от страна на Министерство на финансите е нищожно, въпреки гръмките обещания от страна на финансовия министър, посочват още от ГЕРБ, цитирани от БТА.

Ето защо категорично настояваме да се спрат опитите за манипулации и неверни твърдения на гърба на кметовете от ГЕРБ и финансовия министър вместо да си проси несъстоятелни комплименти от съпредседателя си, незабавно да предприеме действия за изпълнение на Закона за държавния бюджет в оставащите дни до края на мандата му, се посочва в прессъобщението.