Представители на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) пристигнаха в сградата на Народното събрание за преговори, предава БТА.

В преговорния екип, обявен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Габриел влезе в сградата на бившия партиен дом без коментар.

Снимка: БТА

Назарян каза пред журналисти, че влиза с нагласа за конструктивен диалог.

От страна на ПП-ДБ в разговорите участват лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Снимка: БТА

Всичко, което трябваше да се каже досега, сме го казали, коментира пред медиите премиерът в оставка Николай Денков.

Снимка: БТА

На въпрос ако не постигнат съгласие, какво очакват, Атанас Атанасов отговори: "Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни".

Преговорите между представителите на двете партии за бъдещото управление на страната се провеждат при закрити врата.

Малко преди началото От "Да, България" публикуваха приетата от партията резолюция, в която дават положителна оценка за работата на кабинета и постигнатите резултати.

Разбираме необходимостта да бъде излъчено правителство, което да гарантира продължаването на реформите и стабилния евроатлантически курс на страната, се посочва още в документа.

Според "Да, България" форматът на ротационно управление заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, при положение че бъдат актуализирани управленската и законодателна програми; бъде гарантирано запазване и увеличаване темпото на усилията за присъединяване към еврозоната, завършване на техническото присъединяване към Шенген по суша, модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна, бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии чрез: конкуренция при издигане на номинации; отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации; задълбочени проверки за интегритет, професионални качества и доказана независимост; гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от мнозинството, осигурена чрез ангажимент за общо вземане на решение и вето, аргументирано с конкретните критерии за избор.

При решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.